ua en ru

АНБ і ЦРУ також винні в глобальній кібератаці вірусу WannaCry, - президент Microsoft

АНБ і ЦРУ також винні в глобальній кібератаці вірусу WannaCry, - президент Microsoft Фото: президент Microsoft Бред Сміт розповів про глобальну кібератаку WannaCry

Ситуація з масштабною кібератакою WannaCry схожа на використання зброї, вкраденої з військових арсеналів

Значна частка відповідальності за подібні кібератаки, як вірус WannaCry, лежить на урядах, які збирають дані про уразливості в програмному забезпеченні заради своїх інтересів. Про це заявив президент Microsoft Бред Сміт у повідомленні на сайті компанії.

"Ми бачили, що дані про уразливості, які збирало ЦРУ були опубліковані на Wikileaks, тепер дані про уразливість, вкрадені з АНБ торкнулися користувачів по всьому світу", - заявив Сміт.

За його словами, ця ситуація схожа на використання зброї, вкраденої з військових арсеналів.

"Еквівалентним сценарієм з звичайною зброєю можна уявити, якщо у армії США вкрали кілька ракет "Томагавк", - додав президент компанії.

Крім цього, Сміт підкреслив, що подібні атаки представляють собою приклад зв'язку між "двома найбільш серйозними формами кіберзагроз у сучасному світі - діями держав і злочинними угрупуваннями".

Він вважає, що для запобігання подібної загрози потрібно розробити цифровий аналог Женевської конвенції з контролю над озброєннями.

Сміт також зазначив, що дані про уразливість не повинні збиратися урядами для використання у власних інтересах. Такі дані повинні передаватися безпосередньо розробникам.

"Уряди всього світу повинні сприйняти цю загрозу як заклик до пробудження", - уклав він.

Нагадаємо, розробники вірусу WannaCry обійшли блокування, яке зупинило його поширення.