ua en ru

Аналітика ринку Форекс на 4 грудня 2013 р

Огляд валютних пар. Валютна пара EUR/USD на Форексі продовжує демонструвати неоднорідну динаміку. У вівторок, 3 грудня, її курс досяг позначки 1,3611, однак сесію валютна пара завершила на рівні 1,3591. Британський фунт тим часом на Форексі продовжив зростання проти долара після виходу даних про активність в будівельному секторі Великобританії. В ході європейської сесії вівторка валютна пара фунт/долар піднімалась до максимуму на позначці 1,6435, який лише трохи не дотягує до 16-місячного піку 1,6444, зафіксованого 2 грудня. Завершив торги 3 грудня фунт на позначці 1,6401 дол.

Євро здає свої позиції. До 06:30 за київським часом головна валютна пара оцінена ринком Форекс в 1,358 дол. Учасники воліють американський долар на тлі хвилювань через банкрутство Детройту. Напередодні ввечері федеральний суд США визнав Детройт банкрутом - його заборгованість складає більше 18 млрд дол., передає Reuters. Суддя Стівен Роддс, який вів процес, визнав, що місто розорене і у нього занадто багато кредиторів, щоб воно могло розплатитися. Про це пишуть аналітики компанії Weltrade.

Це стало найбільшим муніципальним банкрутством в історії США. Американська федерація державних, окружних та муніципальних службовців вже подала до суду повідомлення про апеляцію. Прохання про визнання Детройта банкрутом було подано в липні 2013 р. Тоді дефіцит міського бюджету склав 380 млн дол., а борги міста досягли 18-20 млрд дол.

Колишній мер Детройта 43-річний Кваме Кілпатрік, який займав цей пост у 2002-2008 рр., 10 жовтня 2013 р. був засуджений до 28 років тюремного ув'язнення. Політик був визнаний винним у рекеті, шахрайстві, вимаганні і приховуванні від податків.

До банкрутства цього муніципального об'єкту ринок Форекс готувався вже давно. І сам факт банкрутства не став несподіванкою. Але він змушує задуматися про проблеми бюджетів муніципалітетів в США. Чи витримають інші адміністрації неминучий середньостроковий зростання прибутковості облігацій? Чи не зіткнуться США з проблемами Європи, коли для збереження цілісності фінансової системи центрального апарату довелося покривати борги периферії? Розмірковуючи на ці теми, ринок Форекс вважав за краще розглядати американський долар в якості тихої гавані.

Австралійський долар на Форексі ослаб після того, як Резервний банк Австралії прийняв рішення залишити процентні ставки без змін, підкресливши при цьому, що курс національної валюти все ще "дуже високий". Потім, однак, "оссі" вдалося відновитися. Сесію вівторка на Форексі пара AUD/USD завершила на рівні 0,9138.

Окремо зазначимо слабкість ієни як до долара, так і до євро на ринку Форекс. Ослаблення японської валюти прискорилося після появи в ЗМІ новини про те, що Банк Японії розробляє плани подальшого стимулювання економіки. Торги 3 грудня на Форексі валютна пара USD/JPY завершила на рівні 102,35, EUR/JPY - на позначці 139,11.

Новини ринку Форекс. Середа, 4 грудня, насичена макроекономічними новинами. "Оссі" різко знижується після виходу даних про ВВП Австралії. У III кварталі економіка країни зросла на 0,6% порівняно з попереднім місяцем, тоді як аналітики прогнозували підвищення на 0,7%. Попередній показник був переглянутий з 0,6% до 0,7% зростання. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року австралійський ВВП в III кварталі виріс на 2,3%, тоді як експерти прогнозували підвищення на 2,6%. На цьому тлі валютна пара австралійський долар/долар США на Форексі досягла мінімальних рівнів з 2008р. До 14:00 мск її курс знизився більш ніж на 1% і становив 0,9018 дол. США/австралійський дол.

Британський фунт на Форексі втратив частину завойованих позицій проти долара. Після низки хороших даних про економіку Великобританії в середу інвесторів розчарував показник ділової активності в сфері послуг. Індекс PMI знизився в листопаді до 60 пунктів, тоді як місяцем раніше він становив 62,5 пункту. Значення листопада виявилося гірше прогнозів аналітиків. Після виходу цих даних фунт знизився до 1,6339 дол. Однак до 12:00 за київським часом пари відновилася до позначки 1,6361 дол./фунт.

Японська ієна на ринку Форекс 4 грудня продовжує слабшати. До зазначеного часу валютна пара USD/JPY перебувала на позначці 102,60, EUR/JPY - на 139,41.

Аналітики банку BNP Paribas з побоюванням ставляться до зростання долара на поточних рівнях. На думку експертів, очікуваний в цю п'ятницю звіт по ринку праці США є фактором ризику і може дуже швидко змінити розклад сил на ринку Форекс.

Важливі дані вийшли в середу в єврозоні. Так, індекс менеджерів з постачання (PMI) для сфери послуг Німеччини в листопаді склав 55,7 пункту порівняно з 52,9 пункту в жовтні. PMI Франції знизився в листопаді до 48 пунктів проти 50,9 пункту місяцем раніше. PMI Іспанії в листопаді знову вийшов у зону росту і склав 51,5 пункту після жовтневих 49,6 пункту. В Італії, навпаки, ділова активність знову пішла на спад. Після значення на рівні 50,5 пункту в жовтні PMI в листопаді знизився до 47,2 пункту, що виявилося значно гірше прогнозів. Показник ділової активності в сфері послуг для всієї єврозони зріс в листопаді до 51,2 пункту проти 50,9 пункту місяцем раніше. Судячи з представленими даними, локомотивом відновлення економіки єврозони як і раніше є Німеччина.

Переглянуті дані про ВВП єврозони в III кварталі 2013 р. не піднесли сюрпризів. Показник залишився на рівні 0,1%. Між тим оборот роздрібної торгівлі у жовтні у валютному блоці скоротився на 0,2% порівняно з попереднім місяцем всупереч очікуваному зростанню на 0,2%. Річний показник склав мінус 0,1%. Неоднорідність представлених даних привела до того, що валютна пара EUR/USD на Форексі залишалася в районі рівня закриття попереднього дня. До 12:00 за київським часом її курс становив 1,3589.

4 грудня ще мають надійти свіжі дані про США: індекс ділової активності в сфері послуг від ISM, продажу нового житла, торговий дефіцит, динаміка зайнятості в приватному секторі від ADP і звіт ФРС "Бежева книга" ФРС, з чим може бути пов'язана зайнята гравцями ринку Форекс вичікувальна позиція.

Зараз всі дані, що надходять, розглядаються у світлі подальших перспектив монетарної політики ФРС. За великим рахунком, протягом останніх кількох місяців на ринках спостерігалася мінливість в оцінках, кажуть аналітики. Так, при публікаціях несподівано слабких даних про США експертне співтовариство в своїх прогнозах поспішало заявити, що процес згортання заходів стимулювання почнеться не раніше березня наступного року, а при появі сюрпризів в Америці маятник експертних оцінок настільки ж стрімко відхилявся у зворотний бік - робилися прогнози, що до скорочення стимулів ФРС може приступити вже до кінця року або в січні.