ua en ru

Аналітика ринку Форекс на 30 червня 2014 р

Понеділок на Форекс був ознаменований практично порожнім економічним календарем і стриманими суперечливими коливаннями фондових ринків.

Понеділок на Форекс був ознаменований практично порожнім економічним календарем і стриманими суперечливими коливаннями фондових ринків. У підсумку, Nikkei закрився зростанням на 0,44%, гонконгський Hang Seng знизився на 0,13%, німецький DAX додав 0,18%, а британський FTSE втратив 0,12%. Американські DJIA і S&P коливались поблизу нульової позначки, демонструючи різноспрямований рух.

Європейські дані не викликали в інвесторів на ринку Форекс бурі емоцій: германські роздрібні продажі не дотягли до прогнозів (-0,6% проти 0,8%), а британські схвалені заявки на іпотеку співпали з прогнозами. Нічого не віщувало різких стрибків, однак саме це сталося під час американської сесії на слабеньких даних PMI Чикаго. Важко сказати, що саме це стало основною причиною, але EUR/USD на Форекс змогла досягти позначки 1,3697, а GBP/USD - 1,7113.

Три тижні тому EUR/USD на Форекс зазначила мінімум 1,3502, після того, як ЄЦБ пом'якшив курс грошово-кредитної політики. Тим не менш, з тих пір валютна пара на ринку Форекс змогла скоректуватися вище 1,36, кожен день минулого тижня закриваючись над зазначеною відміткою. Безсумнівно, стабілізувало позиції єдиної валюти розуміння або надія на те, що регулятор не піде на додаткове пом'якшення монетарної політики в найближчі місяці. І тільки з'являються час від часу чутки про кількісне пом'якшення викликали розпродажі євро. Однак подібна динаміка EUR/USD на Форекс не може влаштовувати регулятора, який вже зробив більш ніж серйозну спробу впливати на курс національної валюти. Звичайно, велика ймовірність, що центробанк не стане пом'якшувати курс монетарної політики другий місяць поспіль, однак тон Маріо Драгі під час прес-конференції, запланованої на четвер о 12.30 GMT, може надати на EUR/USD на Форекс великий вплив. На відміну від Банку Англії, який остаточно заплутав ринки власним суперечливим настроєм, керуючий ЄЦБ може використовувати свій виступ як можливість підтвердити свою готовність пом'якшувати і далі у разі, якщо економічна активність не буде відновлюватися найближчим часом. Якщо голова буде занадто м'який у своєму виступі, це обмежить потенціал зростання євро і цілком може відправити пару на Форекс в район недавніх мінімумів (1,35).

Що стосується GBP/USD, ринок Форекс не поспішає розлучатися з довгими позиціями по парі, сподіваючись отримати додаткові аргументи на користь якнайшвидшого переходу в режим посилення Банку Англії. На поточному тижні буде чимало приводів, у зв'язку з публікацією звітів щодо ділової активності в трьох секторах економіки. Якщо PMI в обробній промисловості, сфері послуг та будівельному секторі перевищать прогнози, це буде досить, щоб пробити 5,5-річний максимум, зафіксований вчора.

USD/JPY на Форекс на поточному тижні буде набагато більше приводів для динаміки, так як очікується публікація звіту по платіжних відомостях, і рівнем зайнятості треба бути дійсно сильним, щоб не підірвати віру в долар США остаточно. Розчарування від ВВП за 1 квартал і замовлень на товари тривалого користування майже переконали інвесторів, що відновлення американської економіки залишається під питанням. Зрозуміло, що більшість і не очікувало, що ФРС підвищить ставку раніше, ніж у другій половині 2015 р., однак після недавніх даних шанси на підвищення ставки в червні 2015 р. знизилися до 50% від 60% ще тижнем раніше. Отже, щоб побачити USD/JPY на Форекс вище 102,00 нам потрібні рівні зайнятості в районі 300 тис, або навіть вище, причому два місяці подрад. Щоб пара на ринку Форекс повернулася в район 102,00 буде достатньо показати приріст робочих місць на 220-250 тис.