ua en ru

Аналітик назвала п'ять причин для ЄЦБ не змінювати відсоткову ставку

Аналітик назвала п'ять причин для ЄЦБ не змінювати відсоткову ставку Фото: Європейський центробанк

Рішення по процентній ставці буде оголошено сьогодні

Сьогодні вдень Європейський центральний банк (ЄЦБ) оголосить своє рішення щодо процентної ставки і проведе прес-конференцію. Для цього у ЄЦБ є як мінімум п'ять причин, вважає заступник директора аналітичного департаменту "Альпарі" Анна Кокорева.

"Монетарна політика банку не змінюється довгі місяці і залишається надм'якої. На поточний момент ставка за депозитами зберігається негативною і становить -0,40%, ключова ставка знаходиться на рівні 0%. Діюча ставка за маржинальними кредитами - 0,25%. Обсяги чинного QE перевищують 25% ВВП і складають 60 млрд євро щомісяця", - зазначила Кокорева.

За її словами, за три роки низьких процентних ставок і грошового стимулювання ринків ЄЦБ вдалося досягти певного прогресу в економіці Євросоюзу, який знайшов відображення у макростатистичних показниках.

По-перше, інфляція в ЄС досягла 1,5%, на минулому засіданні ЄЦБ підвищив прогноз з 1,3% до 1,7%. Індекс PMI знаходиться на історичних максимумах, що говорить про відновлення економіки ЄС.

По-друге, за підсумками року зростання ВВП ЄС не зміг перевищити 2% і становив всього 1,9% рік до року, про це свідчать дані Євростату. Тим не менш, монетарна влада прогнозують зростання економіки єврозони на 1,8% в 2017 році і 1,6% в 2018 році. Це вказує на те, що відновлення відбувається повільніше, ніж могло бути при настільки м'якої грошово-кредитної політики.

По-третє, за рахунок країн Східної та Південної Європи в союзі залишається досить високий рівень безробіття - 9,5%. У той же час динаміка показника обнадіює - вона скорочується, у січні рівень безробіття був мінімальним з травня 2009 року.

По-четверте, у минулі вихідні відбувся перший тур президентських виборів у Франції, за підсумками яких перемогу здобув Еммануель Макрон. Друге місце з незначним відривом посіла лідер партії "Національний фронт" Марін Ле Пен. Реакція євро на дану подію була вражаючою - курс пари євро/долар з розривом вгору на 1,8%. Інвестори трактують перемогу Макрона, як реальний шанс зайняти президентський пост, а це означає, що загроза виходу Франції з ЄС зникає, а разом з нею й інші радикальні ідеї, пов'язані з відділенням Франції. Тим не менш, передбачив перемогу Трампа глава консалтингової компанії Gavekal Research Чарльз Гейв вважає, що у другому турі виборів, який відбудеться 7 травня, переможе Марін Ле Пен.

По-п'яте, опитані агентством Bloomberg економісти прогнозують, що Європейський центральний банк буде втримувати ставки без змін. Програма кількісного пом'якшення в даному обсязі продовжиться, принаймні, до грудня. Нагадаємо, що рішення ЄЦБ буде озвучено в 14:45 МСК, а через 45 хвилин, в 15:30 МСК, пройде прес-конференція. Варто відзначити, що в цей же час вийдуть дані по замовленнях на товари тривалого споживання і первинні заявки на допомогу з безробіття в США.

"У цьому зв'язку можна припустити, що ЄЦБ може змінити свою політику та перейти до згортання QE. На наш погляд, зв'язок між цими двома подіями неочевидна. Так, перемога кандидата більш ліберальних поглядів - це запорука стабільності в ЄС і продовження єдиної політики, відсутність шокових явищ, але у ЄЦБ своє бачення ситуації", - підкреслила аналітик.

За словами головного економіста ЄЦБ Пітера Прата, Центробанк хвилює стан банківського сектору ЄС. Багато з європейських банків накопичили велику кількість токсичних активів, найбільші проблеми пов'язані з величезною кількістю непрацюючих кредитів на суму 1 трлн євро. Цю ситуацію необхідно вирішити, щоб уникнути кризи в секторі, який вдарить по населенню і бізнесу. Жорсткість грошово-кредитної політики, підвищення ставки тільки ускладнить ситуацію в проблемних банках і негативно позначиться на реструктуризацію. Це досить вагома причина для того, щоб не змінювати кардинально діючу політику ЄЦБ.

"Таким чином, за сукупністю вищезазначених чинників, ми вважаємо, що сьогодні вдень за підсумками засідання ЄЦБ залишить відсоткову ставку без змін. Найбільш цікаві будуть заяви Маріо Драгі. У короткостроковому періоді ми очікуємо, що зростання єдиної європейської валюти до долара США продовжиться до рівня 1,103", - резюмувала Ганна Кокорева.