ua en ru

Amnesty звинувачує владу в нападі праворадикалів на ЛГБТ у Львові

Amnesty звинувачує владу в нападі праворадикалів на ЛГБТ у Львові Фото: праворадикали в масках закидали геїв камінням, петардами і зеленкою

Зокрема це спричинили заяви міської влади і церкви

Заборона проведення публічних заходів ЛГБТ-спільноти та напад на її представників у Львові "обурює і дуже сильно розчаровує". Про це заявила директор представництва міжнародної правозахисної організації Amnesty International в Україні Тетяна Мазур в інтерв'ю DW.

На її думку, напад невідомих молодиків у масках на учасників Фестивалю рівності у Львові 19 березня був принаймні частково спричинений заявами міської влади.

"Із боку адміністрації міста говорили про недоцільність проведення фестивалю, були також дуже негативні коментарі від представників церкви. І як наслідок таких заяв ми побачили прояви насильства з боку певних праворадикальних груп", - пояснює Мазур.

Вона вважає, що важливо проаналізувати заяви міської влади, які лунали перед фестивалем, і встановити, чи не були вони такими, що заохочують насильство.

Водночас правозахисниця позитивно відзначила допомогу поліції у захисті учасників фестивалю, однак додала, що ефективність дій правоохоронців також варто перевірити.

"Потрібно ще розбиратися, чи були адекватними дії поліції, чи ні", - сказала представник Amnesty International.

За словами Мазур, випадки насильства на ґрунті гомофобії є типовими для України. У приклад вона навела торішню ситуацію в Одесі.

"Коли немає адекватного розслідування і покарання, засудження таких дій із боку представників влади, навпаки, є заяви, в яких є негатив щодо ЛГБТ, вони заохочують праворадикалів діяти так, як вони діють", - сказала правозахисниця.

Нагадаємо, Фестиваль рівності у Львові, організований українською ЛГБТ-спільнотою, мав відбутися у готелі "Дністер" після судової заборони вуличних акцій. Однак анонім повідомив про замінування готелю, а коли учасників фестивалю та персонал готелю евакуювали, невідомі в масках закидали їх камінням, петардами і зеленкою.