ua en ru

Amnesty International звинуватила Європу в негідній відношенні до біженців

Amnesty International звинуватила Європу в негідній відношенні до біженців Фото: біженці

До практики повернення біженців на батьківщину вдалися 30 країн

Права людини порушуються практично по всьому світу, що ставить під загрозу досягнення в цій галузі за останні 70 років. Про це йдеться у щорічній доповіді Міжнародної правозахисної організації Amnesty International представила щорічну доповідь.

Amnesty International задокументували випадки катувань і поганого поводження з людьми в минулому році більш ніж у 122 країнах, 113 була обмежена свобода вираження, 91 залякували правозахисників, журналістів, юристів. До практики повернення біженців на батьківщину вдалися 30 країн, повідомляє організація. При цьому в двох десятках країн уряд або збройні угруповання порушували правила ведення бойових дій і здійснювали "військові злочини".

найяскравіше свідчення порушення основних прав людини у світі демонструє ситуація з мігрантами, число яких перевалило за 15 мільйонів. Організація розкритикувала влади Євросоюзу, який зіткнувся з неймовірним напливом біженців. За її даними, Туреччина, Ліван і Йорданія разом узяті взяли близько 3,7 мільйона сирійців.

"ЄС, самий багатий політичний союз у світі із загальним населенням більше 500 мільйонів чоловік, єдиний виявився не в змозі дати послідовний, гуманний і пройнятий повагою до прав людини відповідь на цей виклик", - зазначили в Amnesty International.

Нагадаємо, за даними прикордонного агентства ЄС Frontex, за 2015 рік в Євросоюз прибутку 1,8 мільйона мігрантів.

Згідно з прогнозами Міжнародної організації з міграції (МОМ), в 2016 році Європа очікує прибуття ще одного мільйона біженців.