ua en ru

Amnesty International: 80% населення планети готове приймати біженців

Amnesty International: 80% населення планети готове приймати біженців Фото: кожен десятий опитаний готовий прийняти біженців навіть у себе вдома

Найменш гостинною країною виявилися Росія, Індонезія та Таїланд

В світі 80% людей готові приймати біженців. Про це йдеться в глобальному дослідженні, проведеному на замовлення правозахисної організації Amnesty International, пише DW.

"У світі поширене припущення, що чим більше біженців вдасться не пустити до країни, тим популярнішим буде це рішення, що популізм - це спрямована проти біженців політика", - розповіла заступниця директорки європейського відділення Amnesty International Гаурі ван Гулік. Але, за її словами, це хибне припущення.

Гулік зазначає, що рейтинг надає сигнал можновладцям, що "якщо вони дадуть біженцям притулок та поважатимуть їхні права, то матимуть значно більшу підтримку, ніж думають". Так, кожен десятий опитаний готовий прийняти біженців навіть у себе вдома.


Найбільшу готовність відчинити перед утікачами двері власної домівки продемонстрували жителі Китаю, Німеччина та Великобританії. Майже половина опитаних китайців готові прийняти біженців навіть у себе вдома.

Країнами, де населення найменше готове прийняти біженців вдома, виявилися Росія, Індонезія та Таїланд.

Право на притулок для біженців у інших країнах визнали 73% респондентів. Водночас, дві третини респондентів в усіх країнах, де проводилось дослідження, вважають, що національні уряди мали би більше допомагати людям, які тікають від війни та переслідувань. Найбільше такий погляд підтримують у Китаї, Нігерії та Йорданії.


Загалом у світі 32% опитаних готові бачити біженців серед своїх сусідів, 47% - у своєму місті та 80%- у своїй країні. Лише 17% не хочуть бачити у своїх державах шукачів притулку. Втім, у Росії цей показник перевищує третину респондентів.

Refugee Welcome Index став результатом опитування понад 27 тисяч осіб у 27 країнах. Рейтинг оцінює держави відповідно до готовності їхнього населення прийняти біженців у своїй країні, своєму місті, своєму районі та власній домівці.

Нагадаємо, Фінляндія посилила міграційне законодавство.