ua en ru

АМКУ наполягає на кримінальній відповідальності за змови під час держзакупівель.

Антимонопольний комітет України (АМКУ) наполягає на кримінальній відповідальності за змови під час держзакупівель. Про це повідомляє прес-служба АМКУ із посиланням на в.о. голови Комітету Олександра Мельниченка.

Коментуючи рішення Окружного адміністративного суду щодо накладення штрафу в 520 тис. грн на ТОВ "Арком" і в розмірі 20 тис. грн ТОВ "Центр технічної інформації" за антиконкурентні узгоджені дії під час тендеру, О.Мельниченко зазначив, що Комітет також звернувся до Генеральної прокуратури України, оскільки таке спотворення тендеру було б неможливе без сприяння з боку посадових осіб замовника.

Нагадаємо, Окружний адміністративний суд міста Києва 1 лютого ц.р. підтвердив правомірність рішення АМКУ щодо накладення штрафу за антиконкурентні узгоджені дії під час тендеру, відхиливши позов ТОВ "Арком" про визнання недійсним рішення Комітету.

Нагадаємо також, що в червні 2009 р. АМКУ оштрафував ТОВ "Арком" і ТОВ "Центр технічної інформації" за змову під час проведення "Укрзалізницею" тендеру із закупівлі радіообладнання. Узгоджені дії зазначених суб'єктів в частині формування тендерних пропозицій призвели до спотворення результатів торгів.

О.Мельниченко повідомив, що в 2009 р. органи АМКУ розглянули 56 справ щодо антиконкурентних змов під час тендерів, оштрафувавши порушників загалом на понад 2 млн грн.

За словами керівника Комітету, в сфері закупівель обертаються великі державні кошти і за антиконкурентні змови під час тендерів необхідно запровадити в Україні кримінальну відповідальність. "На жаль, змови під час держзакупівель є досить розповсюдженим явищем. Саме тому, крім фінансової відповідальності для юридичних структур ми зініціювали зміни до законодавства щодо запровадження карної відповідальності для фізичних осіб, які приймають рішення змовитися. Менеджерів та власників, провину яких буде доведено у суді, потрібно карати як за скоєння тяжкого злочину - терміном, мінімум, до кількох років позбавлення волі. Можливо, з конфіскацією майна", - сказав О.Мельниченко, додавши, що відповідний законопроект був одностайно підтриманий урядом і ухвалений у першому читанні Верховною Радою України.

"Ми сподіваємося, що після завершення політичних перегонів цей закон буде прийнято в цілому", - підкреслив О.Мельниченко.