ua en ru

АМКУ ініціює посилення своїх повноважень в сфері контролю за держзакупівлями.

Антимонопольний комітет України (АМКУ) ініціює посилення своїх повноважень в сфері контролю за держзакупівлями. Рішення про це було прийнято під час розширеного засідання АМКУ спільно з державними відомствами та громадськими організаціями, передає кореспондент РБК-Україна.

Зокрема, комітет планує посилити нагляд за закупівлями за держкошти соціальноважливих товарів, зокрема продуктів харчування, лікарських засобів, виробів медичного призначення і устаткування. У сфері контролю АМКУ планує співпрацю із Держмитслужбою, Контрольно-ревізійним управлінням, громадськими об'єднаннями. Також АМКУ буде наполягати на посиленні покарання керівників підприємств за змову під час тендерів шляхом запровадження кримінальної відповідальності. Розроблений АМКУ документ схвалено у першому читанні Верховною Радою. "Посилення відповідальності керівників буде превентивним заходом. Кримінальна відповідальність за змови у тендерах повинна існувати. Це має бути шість років позбавлення волі", - повідомив О.Мельниченко.
За його словами, закон дозволить посилити співпрацю із СБУ, яка матиме право здійснювати оперативно-розшукову діяльність щодо порушників проведення тендеру.
Також за словами О.Мельниченка, необхідно буде посилити слідчі повноваження АМКУ, їх належне організаційне та фінансове забезпечення. Також, за його словами, слід адаптувати законодавство до норм ЄС, де працівникам антимонопольних органів дозволяється бути присутніми під час розкриття тендерних пропозицій та право оскаржувати процедуру закупівлі, втручатися в торги ще до того, як розпочнеться виконання укладених договорів в разі виявлення ознак спотворення торгів.
За його словами, у 2009 р. АМКУ розглянув 90 справ щодо змов у сфері держзакупівель, тоді як у 2008 р. лише 27 таких справ. За результатами розслідувань було накладено штрафи на 4 млн грн.