ua en ru

АМКУ у 2010 р. наклав штрафів у 27,1 млн грн, що у 10,7 рази менше порівняно з 2009 р., - Рахункова палата

Відповідно до звіту Антимонопольного комітету України (АМКУ) за 2010 рік, комітетом накладено штрафів на загальну суму 27,1 млн грн, що в 10,7 рази менше, ніж у 2009 році, повідомляє прес-служба Рахункової палати України.

"За результатами аналізу звіту, Рахункова палата визнала недостатньо ефективною роботу АМКУ із забезпечення державного захисту конкуренції у підприємницькій діяльності та у сфері державних закупівель", - йдеться у повідомленні.
АМКУ не проводить систематизацію і моніторинг порушень на товарних ринках за галузевим принципом, не здійснювався аналіз конкурентного становища суб'єктів господарювання, не досліджувалось питання монопольних (домінуючих) та олігопольних новоутворень. Як наслідок, Україна за підсумками 2010 року у загальному рейтингу конкурентоспроможності посіла 89 місце серед 139 країн, втративши 7 позицій порівняно з попереднім кризовим роком.
При цьому у звіті АМКУ при аналізі соціально-економічних показників відображено економічну складову, але не враховано соціальну. Не взято до уваги, зокрема, той факт, що витрати українців на продукти харчування у 2010 році становили майже 50% від доходів сім'ї (за даними Національного інституту стратегічних досліджень при Президентові України).
Як показав проведений аналіз звіту АМКУ, протягом 2010 року комітет не виконував основне завдання й у сфері державних закупівель. Не здійснюється контроль за виробниками, які використовують своє монопольне положення в секторі державного ринку, зокрема щодо встановлення монопольних (необґрунтованих) цін, тривають порушення принципів конкуренції та зловживання у зазначеній сфері.