ua en ru

АМКУ затвердив порядок звільнення від відповідальності учасників картельної змови, що заявили про неї

Антимонопольний комітет України (АМКУ) відповідно до закону про захист економічної конкуренції розробив і затвердив порядок звільнення від відповідальності за здійснення антиконкурентних узгоджених дій тих осіб, які є учасниками картельної змови і при цьому заявили про неї. Про це на брифінгу заявив перший заступник голови АМКУ Рафаель Кузьмін, передає кореспондент РБК-Україна.

"На будь-якій стадії розслідувань той, хто розкриває картельну змову в умовах конфіденційності... має право при певних обставинах на повне звільнення від відповідальності... Аналогічна програма давно діє в інших країнах і, зокрема, в Росії і ефективно сприяє розкриттю картельних змов", - сказав Кузьмін.

Він зазначив, що українське законодавство передбачає, що за здійснення антиконкурентних узгоджених дій на учасників змови накладається штраф в розмірі до 10% доходу суб'єкта господарювання від реалізації продукції, а нова програма у разі інформування про неї достатніми документальними доказами дозволить не тільки розкривати такі злочини, але і уникнути відповідальності за його здійснення.

Як відзначила, заступник голови АМКУ Лариса Колісник, одним з важливих юридичних нюансів програми є конфіденційність відносно тієї людини, яка заявила про картельну змову. Вона відмовилася назвати, яким чином така конфіденційність буде збережена, проте відзначила, що декілька варіантів для забезпечення безпеки заявника вже розроблено і буде запропоновано йому на вибір.

Читайте також: АМКУ почав розслідування діяльності великих торгових мереж у Києві