ua en ru

АМКУ встановив провину крупних торгових мереж у антиконкурентних узгоджених діях

Антимонопольний комітет України (АМКУ) встановив провину крупних торгових мереж у антиконкурентних узгоджених діях. Про це повідомляє прес-служба комітету.

"У ході розслідування, яке було розпочато АМКУ у травні 2012 р., з'ясовано, що відповідачі у справі вчинили антиконкурентні узгоджені дії, результатом чого, зокрема, стало підвищення цін в торгових мережах на продукти харчування в 2010-2011 рр. При цьому, відповідачі узгоджували між собою формат взаємодії з постачальниками, що зачіпало інтереси останніх, тим самим створивши картель, в центрі якого знаходиться ТОВ "АСНільсен Юкрейн", - йдеться у повідомленні.

Зокрема, 4 вересня 2013 р. було завершено попередній етап збирання та аналізу доказів у справі про антиконкурентні узгоджені дії, вчинені з боку ТОВ "Фоззі-Фуд", ТОВ "Фора", ТОВ "Ашан Україна Гіпермаркет", ТОВ "Фудмаркет", ТОВ "ЕКО", ПІІ "БІЛЛА-Україна", ТОВ "Край-2", ПрАТ "Фуршет", ДП "Фуршет Центр", ДП "Сеть-Маркет", ДП "Мережа-Трейд", ДП "Терра-Трейд", ДП "Продмережа", ТОВ "НОВУС Україна", ПрАТ "Ікс 5 Рітейл Груп Україна", ТОВ "Спар-Центр", ТОВ "Бімаркет", ТОВ "МЕТРО Кеш енд Кері Україна", ТОВ "АТБ-маркет", ТОВ "Адвентіс", ТОВ "АСНільсен Юкрейн" і надіслано подання з попередніми висновками відповідачам.

Крім того, встановлено, що відповідачі вимагали від постачальників відстрочки платежів (до 120 днів) і оплати різних додаткових послуг (реклама, бонуси та інше), які досягають 5-10% від вартості поставленого товару.

"Відповідно до чинного законодавства відповідачі, ознайомившись з матеріалами подання з попередніми висновками у справі, мають право подати до АМКУ свої міркування та зауваження. Цей етап передує прийняттю рішення у справі, яке буде прийнято Комітетом після опрацювання заперечень, наданих відповідачами", - йдеться у повідомленні АМКУ.

Також повідомляється, що на сьогодні відповідачі звернулись до АМКУ з клопотанням відтермінувати прийняття рішення у справі на другу половину жовтня у зв'язку із великим обсягом обробки подання.