ua en ru

АМКУ рекомендує МІУ краще обґрунтовувати тарифи на автобусні перевезення

АМКУ рекомендує МІУ краще обґрунтовувати тарифи на автобусні перевезення Автобус на київському маршруті

Антимонопольний комітет України (АМКУ) надав Міністерству інфраструктури України (МІУ) обов'язкові до розгляду рекомендації щодо регулювання необґрунтованих тарифів на послуги з перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування. Про це повідомляє прес-служба комітету.

"Відповідно до статті 28 закону України" Про місцеве самоврядування в Україні ", повноваження встановлювати тарифи на транспортні послуги належать до відомства виконавчих органів сільських, селищних і міських рад. Розрахунок та погодження тарифів повинен проводитися ними на основі аналізу загального обсягу транспортної роботи і числа перевезених пасажирів з використанням економічно обґрунтованих планових витрат, для чого перевізники повинні проводити відповідні обстеження ", - зазначають у комітеті.

Однак, наполягає АМКУ, сьогодні відсутня чітка норма, яка б зобов'язувала органи місцевого самоврядування при встановленні або погодження тарифів на перевезення, проводити обстеження пасажиропотоку на маршруті з певною періодичністю або ж вимагати від самого перевізника, якщо він виступає ініціатором зміни тарифу, надання результатів такого обстеження. Таким чином, питання залишається нормативно неврегульованим і може призвести до формування завищених тарифів на перевезення пасажирів.

У зв'язку з цим, АМКУ рекомендує Мінінфраструктури забезпечити внесення змін до відповідних нормативно-правові акти, які передбачали б механізм визначення достовірного обсягу перевезень пасажирів на маршруті з метою формування обґрунтованого розміру тарифу на послуги, зокрема - на послуги маршрутних таксі.

Нагадаємо, в Києві з 7 лютого ціни на проїзд у громадському транспорті зросли удвічі.