ua en ru

АМКУ розслідує справу про цінову змову на ринку нафтопродуктів

АМКУ розслідує справу про цінову змову на ринку нафтопродуктів Фото: АМКУ

За результатами розгляду справи буде прийнято рішення, передбачене законодавством

Антимонопольний комітет України (АМКУ) розпочав розгляд справи за ознаками вчинення операторами ринку роздрібної реалізації світлих нафтопродуктів антиконкурентних узгоджених дій. Про це йдеться у повідомленні прес-служби АМКУ.

"Стрімке здешевлення нафти протягом 2015-початку 2016 року на світових ринках зумовило зниження вартості бензинів і дизельного палива на європейських ринках. При цьому, за даними експертів ринку, тенденція до здешевлення нафти зберігатиметься і в майбутньому. У той же час цінова політика вітчизняних операторів ринку не повною мірою корелюється із змінами факторів, що впливають на ціноутворення", - йдеться в повідомленні.

Окрім того, зазначається, що якщо середні роздрібні ціни на дизельне паливо протягом зазначеного періоду знижувалися, то середні роздрібні ціни на бензин А-95 протягом останніх 4 місяців практично були незмінними. Станом на 19 січня 2016 року ціни на бензин марки А-95 коливалися в межах від 18,00 грн/л до 20,99 грн/л.

При цьому в останні місяці 2015 року - на початку 2016 року суб'єктів господарювання-лідерів ринку встановлювали і підтримували однакові за розміром ціни на високооктанові бензини, зокрема, на бензин А-95, на рівні 20,99 грн/л. Зазначений рівень цін був найвищим і, зокрема, перевищував індикативну роздрібну ціну на АЗС у другій декаді січня 2016 року, яка за розрахунками Міненерговугілля становить 19,67 грн/л.

"Такі дії зазначених операторів ринку можуть призводити до обмеження конкуренції на ринках роздрібної реалізації світлих нафтопродуктів. Враховуючи зазначене, розпорядженням державного уповноваженого Антимонопольного комітету України розпочато розгляд справи за ознаками вчинення порушення законодавства про захист економічної конкуренції, антиконкурентних узгоджених дій на ринках роздрібної реалізації світлих нафтопродуктів", - додали в прес-службі.

На даний момент Комітет здійснює збір і аналіз доказів у справі, зокрема, відповідачам по справі направлені вимоги про надання інформації.

За результатами розгляду справи буде прийнято рішення, передбачене законодавством.

Нагадаємо, Антимонопольним комітетом України (АМКУ) проводиться розслідування у справі № 20-26.13/170-15/105-15, проти ПАТ "Транснаціональної фінансово-промислової нафтової компанії "Укртатнафта" за ненадання інформації.