ua en ru

АМКУ отримав 14 скарг за результатами торгів закупівлі устаткування для гемодіалізу

Антимонопольний комітет України пропонує усунути самі ризики оскарження торгів для забезпечення хворих гемодіалізом через об'єднання в один лот т. н. "неконкурентної продукції". Про це на засіданні круглого столу заявив в. о. голови АМКУ Микола Бараш, передає кореспондент РБК-Україна.

"Проблема із забезпеченням гемодіалізом починається вже на першому етапі. А саме, проведення торгів з закупівлі обладнання, витратних матеріалів для гемодіалізу. АМК України отримує скарги, враховуючи наявність проблеми і необхідності забезпечення гемодіалізом хворих. Тільки за період з початку 2014 р. по кінець січня 2015 р. на адресу Комітету надійшло 14 скарг", - заявив він.

Він підкреслив, що на даний момент необхідно розробити спільний і узгоджений план для формування єдиних вимог під час здійснення відповідних закупівель:

"Щоб усунути самі ризики оскаржень проведення торгів. У разі, якщо замовникам необхідно закуповувати витратні матеріали, сумісні виключно з певними моделями апаратів "штучна нирка" відповідних виробників, то вирішення цієї проблеми може полягати в об'єднанні в один лот тих витратних матеріалів, у яких немає еквівалентів, це так звана "неконкурентне" продукція. А також передбачити виділення в окрему частину закупівлі всіх інших витратних матеріалів, які можуть поставити кілька виробників. В результаті в лотах з "неконкурентною продукцією візьмуть участь суб'єкти господарювання, які є представниками відповідної фірми, а в інших лотах зможуть взяти участь усі інші бажаючі", - сказав він.

Нагадаємо, в листопаді 2014 р. Міністерство охорони здоров'я України звинуватило керівництво Київської міської державної адміністрації в проблеми із забезпеченням пацієнтів гемодіалізом. Там заявили, що для забезпечення гемодіалізом потребують пацієнтів в Києві необхідно 22,4 млн грн.