ua en ru

АМКУ оштрафував компанії за підвищення цін на ліки

АМКУ оштрафував компанії за підвищення цін на ліки Ілюстративне фото: (pixabay.com jarmoluk)

АМКУ оштрафував "Рош Україна", "БаДМ", "Бізнес Центр Фармація", "Альба Україна"

Антимонопольний комітет України (АМКУ) визнав порушенням законодавства антиконкурентні узгоджені дії чотирьох фармацевтичних компаній і застосував до них штрафи на загальну суму 18 млн гривень. Про це йдеться в повідомленні АМКУ.

Повідомляється, що 2 серпня 2018 року АМКУ прийняв рішення за результатами розгляду справи про порушення законодавства про захист економічної конкуренції ТОВ "Рош Україна" і дистриб'юторами ТОВ "БаДМ", ТОВ "Бізнес Центр Фармація" та ВАТ "Альба Україна" у вигляді антиконкурентних узгоджених дій.

За даними АМКУ, компанія "Рош Україна" укладала договори купівлі-продажу з компаніями "БаДМ", "Бізнес Центр Фармація", "Альба Україна", умови яких призвели до необгрунтованого завищення вартості лікарських засобів, реалізованих через процедури державних, або публічних закупівель у 2012-2016 роках.

За порушення накладено штрафи на:

  • "Рош Україна" - на суму 9,1 млн гривень;
  • "БаДМ" - 5,4 млн гривень;
  • "Бізнес Центр Фармація" - 3,2 млн гривень;
  • "Альба Україна" - 339,9 тис. гривень. (відсутній дохід, суб'єкт господарювання знаходиться в стадії припинення).

Крім того, відомство зобов'язало компанії припинити порушення у двомісячний строк з дня одержання рішення.

Нагадаємо, раніше АМКУ оштрафував українську "дочку" французької фармацевтичної компанії ТОВ "Санофі-Авентіс Україна" на більш ніж 69,547 млн гривень за порушення антимонопольного законодавства.