ua en ru

АМКУ зобов‘язав Мінтрансв'язку врегулювати питання економічного обґрунтування морськими портами вартості власних послуг

Антимонопольний комітет України рекомендував Міністерству транспорту та зв'язку України ввести в дію нормативно-правові акти, які, зокрема, врегулюють питання забезпечення морськими торговельними портами економічно обґрунтованої вартості власних послуг, а також умови надання знижок на портові збори. Таке рішення прийняте під час засідання АМКУ, повідомляє прес-служба комітету.

Так, на вимогу комітету, Міністерство транспорту та зв‘язку має розробити та затвердити порядок формування тарифів на комплекс робіт та послуг, пов'язаних з обробленням вантажів у портах, методику розрахунку зборів і плат на послуги, що надаються суднам у портах. Крім того, Мінтрансв'язку повинно визначити порядок надання знижок на портові послуги, що, зокрема передбачатиме перелік обставин, за яких порти можуть їх застосовувати.
Розроблені порядки мають бути затверджені наказами Мінтрасзв'язку, погоджені з низкою відомств, у тому числі й АМКУ, та зареєстровані в Міністерстві юстиції.
Як встановив комітет, на сьогодні зазначені порядки відсутні. Внаслідок цього створюються умови для встановлення портами економічно необґрунтованої плати за надання послуг та застосування різних знижок на портові збори для суден.
На засіданні АМКУ повноважний представник Мінтрансзв'язку висловив готовність виконати рекомендації комітету та розробити відповідні нормативно-правові акти до кінця 2010 року.