ua en ru

АМКУ: На 94 ринках роздрібної торгівлі ліками зі 138 виявлено ознаки індивідуальної монополії

Органи Антимонопольного комітету України розпочали розгляд 36 справ за ознаками порушення конкуренційного законодавства та надали гравцям ринку лікарських засобів 1506 рекомендацій відносно утримання від встановлення економічно необґрунтованих цін на медпрепарати. Про це повідомила заступник голови комітету Лариса Колісник під час круглого столу з учасниками ринку, передає прес-служба відомства.

Як уже повідомлялося, підставою для проведення дослідження стало значне підвищення цін на окремі лікарські засоби в Україні та численні випадки поширення оманливої реклами.

З метою визначення факторів, що впливають на ринок, фахівці комітету, зокрема, опитали понад 500 суб'єктів господарювання, які мають ліцензії на оптову реалізацію лікарських засобів, органи влади та експертів ринку.

Комітет визначив 10 лідерів оптового фармацевтичного ринку та розпочав перевірку їх діяльності на предмет дотримання вимог конкуренційного законодавства.

Серед 138 регіональних ринків роздрібної торгівлі лікарськими засобами на 16 з них виявлено ознаки олігополії, на 94 - ознаки індивідуальної монополії.

Нагадаємо, раніше АМКУ зобов'язав найбільші фармкомпанії Україні не підвищувати ціни на ліки.