ua en ru

АМКУ формує робочу групу з розслідування на ринку інтернет-доступу

Антимонопольний комітет (АМКУ) формує робочу групу з розслідування на ринку інтернет-доступу, повідомляє "Комерсант-Україна".

Нагадаємо, вчора прем'єр-міністр Микола Азаров пообіцяв не допустити підвищення тарифів на послуги інтернет-доступу для населення, давши відповідні доручення Антимонопольному комітету і Мінекономрозвитку. Цій заяві передувало спілкування прем'єра з користувачами соціальної мережі Facebook у п'ятницю. Користувач Ксенія Соболевська звернула увагу прем'єра на те, що найбільша в країні точка обміну даними між інтернет-провайдерами - UA-IX - може підняти тарифи. "Відповідно, можуть піднятися і ціни на інтернет-послуги для більшості українських користувачів", - пише користувач.

Схожим чином в минулому році почалося розслідування комітету щодо двох найбільших мобільних операторів - "Київстару" і МТС. Доручення комітету Микола Азаров дав після скарги користувача через Facebook. Член правління Інтернет Асоціації України (ІнАУ), яка володіє UA-IX, Іван Пєтухов звертає увагу на те, що підвищення тарифів точкою обміну трафіком - вузькоспеціалізована тема. А акаунт Ксенії Соболевської схожий на підроблений. На засланні на профіль зазначено інше ім'я - Irina Dmitrishin, а московська школа №1273, в якій Ксенія Соболевська нібито вчилася з 1976 року, була заснована лише в 1986 році. Одна з фотографій її профілю взята зі статті про окуляри в жіночому інтернет-журналі passion.ru, а інша - часто використовується в різних статтях про жіночу моду. Модератор сторінки Миколи Азарова Світлана Прядько пізніше прокоментувала цю інформацію: "Ні прем'єр-міністра, ні мене не цікавила особистість людини, що поставила це питання. Ніхто не витрачав час на вивчення автентичності запису".

У прес-службі АМКУ не кажуть, які дії збираються зробити у зв'язку з дорученням. А глава відомства Василь Цушко та його перший заступник Рафаель Кузьмін не відповідали на дзвінки. Але джерело видання в апараті комітету повідомило, що про доручення в АМКУ прекрасно знають і вже формують робочу групу, яка займеться цим питанням.

В Інтернет Асоціації України, дочірнім підприємством якої є UA-IX, дійсно збиралися підвищувати тарифи для провайдерів, розповіла голова правління ІнАУ Тетяна Попова. З 1 квітня щомісячна абонплата за підключення до точки обміну через порт з пропускною здатністю 10 Гбіт/с повинна була вирости на 18% - до 1125 грн/місяць для членів ІнАУ та до 1500 грн/місяць - для інших провайдерів. Втім, 28 березня ці зміни в тарифах були відкладені на невизначений термін, оскільки думки правління асоціації з цього приводу розділилися.

Підвищення тарифів UA-IX не зробило б впливу на ціни для населення, стверджує Попова. "Що значить для оператора, який обслуговує тисячі абонентів, зростання абонплати на 200 грн в місяць? - дивується вона. - У розрахунку на кожного користувача це кілька копійок". До того ж тарифи інших українських точок обміну трафіком вищі, звертає увагу Попова. Найближчий конкурент UA-IX - DTEL-IX бере за оренду порту 10 Гбіт/с 350 євро на місяць, Giganet - 420 євро.

Увага Миколи Азарова до UA-IX насторожує учасників ринку. "Вся ця ситуація з питанням в Facebook і дорученням Антимонопольному нагадує сплановану провокацію проти ІнАУ", - говорить Іван Пєтухов. Офіційно члени правління відмовляються обговорювати можливі причини інтересу держави до його роботи. "Навряд чи це могли б зробити конкуренти, "свої" на таке не здатні, - говорить керівник одного з операторів-членів асоціації. - ІнАУ останнім часом "воює" з держорганами проти ініціатив з регулювання інтернету - можливо, це відповідь- випад". Асоціація останнім часом протистояла ряду ініціатив Нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сфері зв'язку та інформатизації і КП "Київжитлоспецексплуатація".

Читайте також: НКРСІ вимагає від операторів регулярно повідомляти про всі зміни в тарифах