ua en ru

Американці визнали Китай світовим економічним лідером, - результати опитування

Майже половина жителів США, опитаних Pew Research Center, назвали Китай головною економічною силою планети, передає РБК daily.

Результат опитування відображає зростаючу економічну міць Піднебесної, а також повільне відновлення американської економіки. Близько 47% з 1500 учасників опитування назвали Китай провідною економічною силою, і лише 31% виявилися патріотами, поставивши на перше місце США. У 2008 р., ще до краху Bear Stearns і Lehman Brothers, лише менше третини респондентів визнали лідерство за Китаєм, а 41% залишили його за США.

Також більшість опитаних (53%) заявили, що влада США повинні зайняти жорстку позицію в економічних питаннях, пов'язаних з Китаєм, таких як недооцінений юань і торговий дефіцит. Тим не менш лише чверть американців вважають Китай супротивником США, тоді як 58% відзначили важливість створення більш тісних зв'язків між двома країнами.

За словами аналітиків, думка респондентів обгрунтована: ВВП Китаю зростає дуже швидко, і країна вже вийшла в лідери в ряді важливих промислових секторів. Важливим доказом економічної потужності КНР є активне зростання ВВП. Так, згідно з прогнозами експертів, в 2011 р. економіка Піднебесної зросте на 0,9-1 трлн дол., тоді як ВВП США збільшиться лише на 750 млрд дол. (з урахуванням інфляції і курсових коливань). Згідно з прогнозом Світового банку, відносне зростання економіки Китаю в цьому році на 8,5%, залишить КНР головним двигуном підйому Азіатського регіону.

За словами аналітика Сhatham House Ванесси Россі, Китай останнім часом став одним з провідних виробників в цілому ряді галузей. «Китай як і раніше домінує на світових ринках як виробник іграшок, текстилю та інших товарів легкої промисловості, але в цих галузях зростання його присутності вже дещо сповільнилося. Куди важливіше активне зростання експорту продукції місцевого машинобудування та устаткування », - сказала вона.

Експерт також відзначила, що Китай став лідером серед азіатських країн і одним зі світових лідерів з виробництва офісного обладнання та комп'ютерів. «Він прийшов на цей ринок пізніше, ніж інші азіатські країни, що відвоювали у Європи та США частки ринку, і уникнув торговельних суперечок у цьому секторі, що й дозволило йому швидко зайняти лідируючу позицію», - вважає В.Россі.

Крім того, на її думку, у Китаю як експортера є потенціал зростання в автомобільній промисловості, якщо він почне виробляти недорогі моделі. «Крім машинобудування Китай вже зарекомендував себе за кордоном у будівництві електростанцій та інших об'єктів інфраструктури. Це може стати прибутковим бізнесом у країнах, що розвиваються, де гостро не вистачає подібних споруд, але немає можливості платити дорогим західним будівельникам», - прогнозує аналітик.

У той же час, на думку головного економіста UniCredit Bank Харм Бандхольц, результати опитування можна пояснити не тільки економічними факторами, але і розчаруванням американців політикою свого уряду. «Американці звикли до того, що їх країна протягом багатьох років була супердержавою, і нинішнє ослаблення економіки змушує їх думати, що Китай уже обігнав США», - сказав він.