ua en ru

Американський безпілотник провів 10-годинну розвідку на Донбасі

Американський безпілотник провів 10-годинну розвідку на Донбасі Фото: апарат RQ-4A Global Hawk може патрулювати протягом 30 годин

Апарат міг спостерігати за всією окупованою територією та прикордонними областями РФ

Стратегічний безпілотний літальний апарат ВВС США RQ-4A Global Hawk 14 травня 2017 року здійснив 10-годинний розвідувальний політ уздовж лінії розмежування на Донбасі. Про це свідчать дані західних сайтів, які відстежують пересування військової авіації, передає "Інтерфакс".

За їхньою інформацією, важкий американський безпілотник із позивним UAVGH000, що вилетів з авіабази Сігонелла на Сицилії, протягом дня курсував з півночі на південь уздовж лінії розмежування на українському Донбасі, збираючи розвідувальні відомості, але не перетинав її. Політ проходив на висоті приблизно 15,5 тис. метрів.

Зазначено, що в якісь моменти, перебуваючи над територією Луганської області, безпілотник наближався до російських кордонів (у Білгородській, Воронезькій і Ростовській областях) на відстань приблизно за 70-80 км.

Повідомляється, що з урахуванням можливостей ведення розвідки на глибину до 300 км безпілотник RQ-4А Global Hawk міг спостерігати за всією окупованою територією України, а також прикордонними областями Росії. Крім того, він міг бачити й дії конфліктуючих сторін.

Маршрут польоту безпілотника після вильоту з Італії пролягав над Грецією, Болгарією і Румунією. У повітряний простір України він увійшов на північ від території Молдови. Потім безпілотник продовжив політ на схід над Кіровоградською та Дніпропетровською областями в напрямку Донбасу.

Згідно з технічними характеристиками безпілотника, апарат може патрулювати протягом 30 годин, здійснюючи політ на висоті 15-18 тис. метрів.

Нагадаємо, раніше винищувач РФ СУ-27 пролетів за 20 футів (приблизно 6 метрів) від літака Військово-морського флоту США на Чорному морі.