ua en ru

Американські постачальники газу уклали четвертий великий контракт на постачання газу до Великобританії

Американська Cheniere Energy розраховує міцно влаштуватися на газовому ринку Великобританії та активно укладає довгострокові договори на постачання зрідженого сланцевого газу. Схоже, за планами "Газпрому" на будівництво газопроводу в цю країну завдано серйозного удару.

Британська Centrica уклала контракт з американською Cheniere Energy на постачання 1,75 млн т газу щорічно, повідомила компанія. Угода укладена на 20 років, поставки почнуться в 2018 році. Газ буде постачатися до Великобританії з луїзіанська терміналу СПГ Sabine Pass.

Прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон зазначив, що "гаряче вітає" цю угоду. "Майбутні постачання газу з США допоможуть диверсифікувати нашу енергетику і забезпечити британських споживачів новим довгостроковим, надійним і доступним джерелом палива", - підкреслив Кемерон.

Це вже четвертий контракт, який британські компанії укладають з американськими постачальниками. Перший був підписаний восени 2011 року британської BG Group на 3,5 млн т щорічно протягом 20 років, другий - в січні 2012 року BG Gulf Coast LNG ("дочка" BG Group) на постачання 2 млн т щорічно.

Зацікавилася поставками з США і BP. На початку лютого компанія домовилася з Freeport LNG на експорт із США 4,4 млн т щорічно протягом 20 років. Таким чином, починаючи з 2018 року Великобританія в цілому буде закуповувати в Америці близько 11,65 млн т, що відповідає приблизно 16 млрд куб. м газу (країна споживає 64 млрд куб. м в рік).

Поки Cheniere Energy є єдиною компанією, що отримала від влади США дозвіл на експорт СПГ за межі зони вільної торгівлі. Але в середньостроковій перспективі США хочуть реалізувати ще як мінімум 15 СПГ-проектів. Експорт СПГ передбачається і з Канади.
Зараз Великобританія одержує блакитне паливо в основному з Катару та Норвегії. У 2011 році були укладені домовленості з цими країнами на три і десять років відповідно. "Газпром" поставляє на Туманний Альбіон близько 8,16 млрд куб. м газу (за даними 2011 року).