ua en ru

Американська Holtec розглядає "Турбоатом" як майданчик для виготовлення обладнання ЦСВЯП

Американська Holtec розглядає "Турбоатом" як майданчик для виготовлення обладнання ЦСВЯП Фото: "Турбоатом"

"Турбоатом" протягом найближчих 10 років може надати послуг на близько 200 млн дол

Американська компанія Holtec International розглядає ПАТ "Турбоатом" як майданчик для виготовлення частини обладнання ЦСВЯП за своєю технологією. Про це за підсумками міжнародного економічного форуму в Харкові повідомили у прес-центрі НАЕК "Енергоатом".

У рамках форуму Holtec International та ПАТ "Турбоатом" обговорили можливості виготовлення обладнання за технологією Holtec під системи сухого зберігання відпрацьованого ядерного палива (ВЯП) для Централізованого сховища ВЯП (ЦСВЯП) на українському підприємстві.

Як зазначили представники Holtec, "Турбоатом" має інфраструктуру, можливості та ресурси для виготовлення обладнання для проекту ЦСВЯП. Зараз компанії ведуть роботи з виявлення областей, у яких, можливо, потрібні додаткові поліпшення для підвищення забезпечення якості та (або) посилення контролю за якістю.

"Протягом найближчих 4-6 місяців Holtec і "Турбоатом" планують підписати меморандум про взаєморозуміння, у якому будуть визначені обсяг послуг, технічне завдання, вимоги до навчання, передача технологій та інші аспекти співпраці", - йдеться в повідомленні.

За оцінками американської компанії, вартість послуг, які ПАТ "Турбоатом" може надати Holtec International протягом найближчих 10 років, може скласти близько 200 млн дол.

Нагадаємо, контракт про будівництво ЦСВЯП між "Енергоатомом" і Holtec International як переможцем міжнародного конкурсу було підписано у 2005 році. У 2012 р. Верховна Рада прийняла закон України "Про поводження з відпрацьованим ядерним паливом щодо розміщення, проектування та будівництва ЦСВЯП реакторів типу ВВЕР вітчизняних атомних електростанцій".

Як повідомлялося, 26 січня 2015 р. НАЕК "Енергоатом" і американська корпорація Holtec International уклали додаткову угоду до контракту про будівництво в Україні ЦСВЯП із трьох українських атомних електростанцій (АЕС). Документ, зокрема, передбачає, що проектування та будівництво сховища буде здійснювати "Енергоатом", а поставки спеціального обладнання для сухого зберігання відпрацьованого ядерного палива та його транспортування - корпорація Holtec International. У новій редакції договору також передбачена передача українській стороні технології Holtec з виробництва контейнерів для зберігання ВЯП.

Як зазначили у прес-центрі "Енергоатому", будівництво ЦСВЯП не тільки заощадить для України щонайменше 200 млн дол. щорічно і усуне залежність від РФ з вивезення ВЯП, а також дасть можливість завантажити підприємства в Україні та створити нові робочі місця для кваліфікованого персоналу.

Нагадаємо, будівництво сховища відпрацьованого ядерного палива на ЧАЕС завершиться у 2016 р.