ua en ru

Американська Dow Chemical і аравійська Saudi Aramco побудують в Ель-Джубайлі хімічний завод вартістю 20 млрд дол

Американська хімічна компанія Dow Chemical спільно з нафтової державною компанією Саудівської Аравії Saudi Aramco побудують новий хімічний завод вартістю 20 млрд дол. в аравійському місті Ель-Джубайль. Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на заяву Dow Chemical.

Для цього буде створено спільне підприємство компаній, яке буде працювати на близькосхідному ринку. Завод у Джубайлі стане одним з найбільших в світі хімічних комплексів.

Будівництво заводу має розпочатися найближчим часом, а перші виробничі потужності будуть запущені у другій половині 2015 р. Повністю всі 26 одиниць комплексу будуть введені в експлуатацію в 2016 р.

За оцінками двох компаній, через кілька років роботи СП, назване Sadara Chemical Co., почне приносити прибуток в розмірі близько 10 млрд дол. Виробничі потужності складуть близько 3 млн метричних тон хімікатів у рік. Після IPO компанії отримають в підприємстві рівні частки. Інвестиції в проект обсягом 20 млрд дол. також передбачають участь третіх осіб.

Близько 45% продажів будуть направлені в Азіатсько-Тихоокеанський регіон, 25% - на Близький Схід і 10% - у Європу. Підприємство вироблятиме поліетилен, пропілен, пропіленгліколь, еластомери і поліетилен.