ua en ru

Американська Avaya може бути продана корпорації Oracle на тлі неясних перспектив її IPO

Приватні власники акцій американського комунікаційного провайдера Avaya Inc. розглядають можливість продажу обладнання компанії, у зв'язку з чим були проведені переговори з американською багатонаціональною корпорацією Oracle, яка займається комп'ютерними технологіями, повідомляє Reuters з посиланням на обізнані джерела.

Інвестиційні фонди Silver Lake і TPG Capital, купили Avaya за 8,4 млрд дол. у 2007 р., провели переговори з комп'ютерним гігантом Oracle в першій половині 2013 р. Проте в останні місяці переговори застопорилися, повідомляють джерела.

Перше відкрите розміщення акцій Avaya планувалося ще в 2011 р. Однак воно так і не відбулося, незважаючи на досить сприятливі умови на ринку в тому році, із-за побоювань, що інвесторів буде важко переконати в перспективах зростання компанії.

Зусилля, що вживаються для продажу компанії, показали, що приватні інвестиційні фонди побоюється не одержати прибутку від інвестицій в Avaya, чиєю продукції, зокрема, систем відеоконференцій і мережного обладнання, доводиться вести жорстку конкурентну боротьбу з продукцією таких компаній, як Cisco Systems і ShoreTel.

Як повідомляють джерела, поки Avaya покладала надії на пожвавлення росту для проведення IPO в 2014 р., викупили її фірми зіткнулися з проблемами в процесі поліпшення привабливості компанії для інвесторів на фондовому ринку.

Джерела, що побажали залишитися анонімними, оскільки переговори носять виключно конфіденційний характер. Avaya і Oracle не відповіли на прохання прокоментувати інформацію, що з'явилася, Silver Lake і TPG також відмовилися від коментарів.

Відповідаючи на питання про можливе IPO, фінансовий директор Avaya повідомив, що "всі сконцентровані на управлінні бізнесом".
Продажі компанії розподілені приблизно порівну між такою продукцією, як телефони та обладнання для відеоконференцій, і послугами зі створення комунікаційних мереж компаній. Компанія має понад 300 тис. клієнтів, в тому числі понад 95% компаній зі списку 500 найбільших промислових компаній США.

Avaya задекларувала прибуток в розмірі 5,17 млрд дол. за фіскальний 2012 р., що на 7% нижче в порівнянні з показником попереднього року. У той же час доходи компанії показали бічний рух, оскільки Avaya зіткнулася з труднощами збереження привабливості своєї продукції для клієнтів в умовах жорстокої конкуренції на ринку. За третій фіскальний квартал 2013 р. прибуток склав 1,15 млрд дол., що на 8% нижче, ніж рік до цього.

Avaya розглядала різні варіанти поглинань в цілях зміцнення зростання. Найбільшою такою угодою під керівництвом Silver Lake і TPG стала покупка в 2009 р. збанкрутілої телекомунікаційної корпорації Nortel Networks за 933 млн дол. Проте здебільшого прибутковість компанії була поліпшена за рахунок операційних змін і оптимізації витрат.

В рамках оголошення про прибуток за III квартал у серпні ц.р. головний виконавчий директор Avaya Кевін Кеннеді повідомив, що відсоток валового прибутку компанії склав 56%, що стало найвищим квартальним показником за всю історію Avaya.