ua en ru

Американська Anews Inc, що створена засновниками РБК, представила медіаплатформу anews.com

Американська компанія Anews Inc, створена засновниками РБК (Герман Каплун, Олександр Моргульчик і Артем Інютін), представила на російському ринку онлайн-сервіс Anews.

Anews - безкоштовна медиаплатформа для читання ЗМІ та користування соціальними мережами. Anews дає власникам комп'ютерів і смартфонів можливість підписатися на провідні новинні сайти і блоги, а потім на одному екрані стежити за їх оновленнями.

Генеральним директором компанії призначений В'ячеслав Масенков, який раніше очолював інформагентство холдингу РБК. Головою ради директорів став Герман Каплун. Артем Інютін і Олександр Моргульчик зайняли позиції заступників голови СД. Засновники проекту вважають Anews тією останньою милею, якої не вистачало між користувачами і новинними джерелами.

Проект працює в двох рівноцінних варіантах - сайт http://www.anews.com та безкоштовні мобільні додатків для платформ iOS і Android. При цьому між мобільними версіями і сайтом забезпечується повна синхронізація. Кожна версія додатки володіє своїми унікальними перевагами, але при цьому їх об'єднують такі якості:
- легкість установки;
- можливість бачити на 1 екрані від 10 до 1000 новин від різних джерел (в залежності від уподобань користувача);
- більше 200 новинних потоків (провідні російські газети та журнали, новинні і розважальні портали, блоги та соціальні мережі);
- перша і єдина на даний момент платформа-агрегатор, спочатку призначена для роботи з російськими ЗМІ;
- алгоритм відображення новин, що об'єднує програмний вибір і ручний підбір професійних журналістів.

Anews не тільки надасть користувачам зручний інструмент для читання новин, але стане суттєвим постачальником безкоштовного трафіку для ЗМІ і блогерів. Крім того, партнери отримують можливість істотно вигідніше продавати рекламу за допомогою системи поведінкового таргетингу і технологій RTB.

Розробка Anews велася з початку 2013 р., в проект інвестовано 1,6 млн дол. Протягом двох місяців компанія Anews приверне ще 5 млн дол. для агресивного розвитку. На всю суму залучення вже є коммитмент від засновників РБК. Також до проекту виявили інтерес сторонні інвестори. Першу виручку творці планують отримати через 6 місяців з моменту старту проекту, розраховуючи вийти на операційний прибуток за 2 роки.
В даний час в проекті працює 18 осіб, включаючи команду в США, тому Anews планує вихід на міжнародний ринок - англомовна версія стане доступна до кінця року. Всього буде випущено 10 версій на різних мовах, для кожної з них буде створена власна редакція.

У своїх планах творці Anews виходять з того, що в найбільших західних країнах частка новинних агрегаторів в останні роки неухильно зростає. У США ЗМІ вже зараз отримують від них значну частку трафіку. Відразу чотири агрегатора входять в десятку найбільш популярних мобільних додатків в розділі "Новини" як iPhone, так і для Android (за даними Xyologic). При цьому вони не є конкурентами для традиційних медіа, оскільки не «залишають» на своїх сторінках, а переводять на сайти ЗМІ.

"Anews поверне читачів видань, - каже Герман Каплун. - У США 26% медійної інтернет-реклами припадає на ЗМІ. Це великий і швидко зростаючий ринок, і один з небагатьох сегментів, який не був реформований за останні 5 років. І в туризм, і в торгівлі лідерами стають консолідатори. Настав час вдихнути друге життя в медіа. Для цього і створений Anews".