ua en ru

America Movil Карлоса Сліма має намір купити голландську KPN за 7,2 млрд євро

Корпорація America Movil запропонувала 7,2 млрд євро (9,6 млрд дол.) за 70% акцій голландської телекомунікаційної компанії KPN, щоб стати єдиним власником. 

Корпорація America Movil запропонувала 7,2 млрд євро (9,6 млрд дол.) за 70% акцій голландської телекомунікаційної компанії KPN, щоб стати єдиним власником. Про це повідомляє телеканал "Росія 24".

Пропозиція була висунута, після того як KPN не вдалося домовитися про умови угоди з продажу своєї дочірньої компанії в Німеччині E-Plus (займає 15% німецького ринку мобільного зв'язку) іншому медіахолдингу Telefonica. Той у свою чергу пропонував 8,1 млрд євро за німецький підрозділ KPN. Слім висловився проти укладення даної угоди, незважаючи на те що його європейський бізнес не демонстрував гарні результати.

Сума 2,4 євро за акцію, запропонована America Movil, на 20% вище ціни за папір до закриття бірж в четвер. Також ця ціна значно вища порівняно з ціною в 1,6 євро, по якій акції торгувалися в липні, до того як Telefonica озвучила свою пропозицію. Представник KPN заявив, що компанія розглядає оферту America Movil.

Акції KPN різко падають в останні роки, після того як смартфони стали активно проникати на ринок, де KPN займає 40%.
KPN був заснований в 1852 р., коли нідерландська влада проклали телеграфні лінії в країні. До 1980-х рр. компанія належала державі і була монополістом на ринку і тільки в 1994 р. вперше вийшла на IPO в Амстердамі. До 2012 р. послугами компанії користувалися 45,1 млн чоловік, а її виручка становила 12,7 млрд. євро.

Латиноамериканський оператор мобільного зв'язку America Movil - найцінніший серед активів Карлоса Сліма (на фото), хоча його бізнес поширюється на такі різні сфери, як промисловість, гірничодобувна індустрія, фінанси, рітейл і нерухомість. Придбання частки в KPN було початком проникнення бізнесу Карлоса Сліма до Європи. З тих пір він також купив 24% акцій Telekom Austria.