ua en ru

Altimo хоче розірвати угоду з Telenor через зміну структури власності VimpelCom

Altimo Holdings & Investments Ltd. планує розірвати акціонерну угоду з Telenor (норвезький акціонер VimpelCom) через зміну структури власності VimpelCom Ltd. Про це йдеться в повідомленні Altimo, передає РБК.
Як повідомили представники компанії, цей крок покликаний забезпечити пропорційні права для всіх міноритарних акціонерів Altimo і запобігти подальшим дестабілізуючим конфліктам між великими акціонерами. Вони відзначили, що рішення прийнято після повідомлень про вдале завершення угоди між VimpelCom Ltd. і Wind Telecom єгипетського бізнесмена Нагіба Савіріса. У результаті Wind Telecom отримала 30,6% голосів і 20% економічного інтересу в VimpelCom. Таким чином, в Altimo утворилося 3 великих акціонери з практично однаковими частками. У цьому світлі керівництво компанії прийшло до висновку, що діюча акціонерна угода більше не доречна.
Представники компанії уточнили, що існуюча акціонерна угода може бути розірвана за певних обставин. У цих випадках воно вимагає вступу в силу нових правил, які типові для великих компаній, які офіційно зареєстровані на біржі, тому що звичайно вони надають права акціонерам пропорційно їх частки в компанії. Нові правила набудуть чинності через 6 місяців після розірвання поточного акціонерної угоди.
Нагадаємо, сьогодні стало відомо, що міжнародний оператор зв'язку VimpelCom Ltd. з операціями в Росії і на Україну оголосив про завершення операції з придбання телекомунікаційних активів Wind Telecom єгипетського бізнесмена Нагіба Савіріса. Результати Wind планується консолідувати у звітність VimpelCom з 15 квітня 2011 р.
У рамках угоди VimpelCom через Wind Telecom став власником 51,7% акцій єгипетського телекомунікаційного холдингу Orascom Telecom Holding SAE (OTH) і 100% акцій третього за величиною оператора стільникового зв'язку Італії Wind Telecomunicazioni SpA. Як очікується, в результаті поглинання нова компанія, яка буде представлена в 20 країнах, стане шостим за чисельністю клієнтів мобільним провайдером в світі (сукупна абонентська база об'єднаної компанії на кінець 2010 р. склала б 181 млн чоловік).
VimpelCom Ltd. - об'єднана телекомунікаційна компанія, утворена в результаті злиття російського оператора ВАТ "Вимпелком" і українського ЗАТ "Київстар". Акціонерами компанії є російська Altimo (управляє телекомунікаційними активами "Альфа-груп") і норвезький Telenor, які володіють 44,7% і 36% голосуючих акцій відповідно. З 22 квітня 2010 р. на Нью-Йоркській фондовій біржі (NYSE) замість американських депозитарних розписок (ADR) "ВимплелКома" торгуються розписки на акції Vimpelcom Ltd., частка акцій у вільному обігу (free float) становить 19,3%.
Orascom Telecom - провідна телекомунікаційна компанія на ринку Близького Сходу, Африки та Азії, число абонентів якої налічує 93 млн чоловік. Провайдер представлений в Алжирі, Пакистані, Єгипті, Тунісі, Бангладеші, Північній Кореї та Канаді.
Wind - третій за величиною стільниковий оператор Італії. Число абонентів компанії налічує 19,3 млн чоловік.
Компанія Altimo створена в 2005 р. для управління міжнародними інвестиціями консорціуму "Альфа-груп" в області телекомунікацій. Здійснює свою діяльність в Росії, Україні, Казахстані, Узбекистані, Киргизії, Таджикистані, Грузії, Вірменії, Молдавії, Азербайджані, Туреччині і у В'єтнамі. У портфель Altimo входять такі найбільші російські компанії, як ВАТ "Вимпелком", ВАТ "Мегафон". У квітні 2010 р. Altimo і Telenor об'єднали свої активи в "Вимпелкомі" і українському "Київстарі", створивши VimpelCom Ltd., обслуговуючи більше 88 млн абонентів в країнах СНД і Південно-Східної Азії. За даними Altimo, ринкова капіталізація активів компанії перевищує 16 млрд дол.