ua en ru

Альтернативи ринкового ціноутворення на газ не існує, - учасник ринку.

Нинішня ціна на природний газ украй негативно відбивається на економіці підприємства, так як у всьому світі морська розробка родовищ, як мінімум, на порядок перевищує витрати суходільної видобутку палива і компанія спочатку змушена працювати, що називається, собі на збиток. Таку думку висловив і голова правління ДАТ «Чорноморнафтогаз» Валерій Ясюк.

За існуючими законами, ДАТ «Чорноморнафтогаз» зобов'язане продавати весь видобутий газ тільки у централізовані ресурси. Іншими словами, виключно населенню. Відомо, що ціна на газ, яку встановлює Національна комісія з регулювання енергетики, не переглядалася з 2008 р. Вона не тільки не містить інвестиційної складової, а й не забезпечує мінімально необхідного для будь-якої господарської діяльності прибутку.

«При цьому, - зауважує глава «Чорноморнафтогазу», - ринкові ціни на товари, роботи і послуги, які ми закуповуємо,«злетіли» за останні роки в рази. Досить сказати, що вартість одного метра експлуатаційного буріння збільшилася за останні чотири роки в три рази. Податкові зобов'язання зросли за цей же період в 2,8 раза. От і виходить, що ДАТ «Чорноморнафтогаз» несе подвійне соціальне навантаження - щорічно поповнює бюджети всіх рівнів на 250-260 млн. грн. і видобуває газ, практично, в збиток, з нульовою рентабельністю. При цьому, наприклад, для власних АГНКС ми змушені купувати газ за ціною в 7 разів дорожче, що привело цю діяльність в розряд нерентабельних ».

У таких умовах єдиним джерелом фінансування програми розвитку компанії можуть бути тільки кредитні ресурси. Однак можливість їх залучення не безмежна.

За словами В.Ясюка, особливо турбує керівництво ДАТ «Чорноморнафтогаз» той факт, що доходів, які отримуються від виробничої діяльності, катастрофічно не вистачає на проведення навіть першочергових ремонтів, не кажучи вже про модернізацію та оновлення основного обладнання. Підприємство направляє на ці цілі не більше 15% фінансових коштів від реальної потреби. У той же час не можна забувати, що більша частина виробничих потужностей «Чорноморнафтогазу» вводилася в експлуатацію в 60-х - 80-х роках минулого століття. Це магістральні газопроводи, підземне сховище газу, 7 з 10 морських видобувних платформ, більшість суден технологічного флоту, обидві плавучі бурові установки. Зрозуміло, що рівень зносу цього обладнання досить високий. Тому компанія просто зобов'язана підтримувати його в технічно справному стані. Від цього залежить не тільки життя і здоров'я працівників підприємства, але безпека і благополуччя жителів Криму.

В.Ясюк вважає, що альтернативи ринкового ціноутворення на газ не існує. Економічно обгрунтовані тарифи на природне паливо, його транспортування, зберігання дозволили б зовсім іншими темпами освоювати вуглеводневі ресурси Азово-Чорноморського басейну.

На переконання глави компанії, потребує перегляду і податкова політика. Акціонерне товариство домагається нульової ставки ренти на вуглеводні морського видобутку. Це - ще один додатковий фінансовий ресурс для реалізації капіталомістких інвестиційних проектів. Слід удосконалити і механізм ліцензування у сфері нафтогазовидобування. Підприємства державного сектору економіки повинні володіти пріоритетним правом одержання спеціальних дозволів на користування надрами. Причому, вартість ліцензій повинна бути розумною і з наданням розстрочки платежів.

Це ті кроки, які через 8-10 років, переконані в ДАТ «Чорноморнафтогаз», можуть привести Україну до енергетичної незалежності, - резюмує В.Ясюк.