ua en ru

ALPARI: Погляд на Роснефть

Сьогодні на російському ринку акцій спостерігається різноспрямована динаміка. Інвестори, як і раніше, уважно стежать за новинами із США. З нашої точки зору, не варто сприймати американську сварку занадто серйозно. Проблема фіскального обриву буде вирішена. Планка держборгу буде підвищена. Інша справа, що новини зі США можуть викликати додаткову волатильність на фондових ринках і в парі євро/долар. Забавно, що будь-який негатив буде сприйматися як відхід від ризику. Відповідно, провокувати попит на долар і американські суверенні борги. Однак суверенний рейтинг як в 2011 поріжуть навряд чи. Разом з тим, береженого Бог береже, ми рекомендуємо на час американської сварки вийти з акцій в кеш.

Якщо говорити про американських фішках і їх перспективи в наступному році, в принципі у нас помірно «бичачий» погляд на ринок, але снаряд в одну воронку двічі не падає. Плюс до цього, з високою ймовірністю американська економіка прискориться в наступаючому році. А значить, фаворитами будуть циклічні акції. Ми ставимо на металургію, а також компанії, що займаються виробництвом і дистрибуцією газу і електрики. В Росії, ймовірно, фаворитами будуть держкомпанії, червоні фішки, уряд планує поліпшити якість корпоративного управління, підвищити прозорість, скоротити злодійство.

Ми виділяємо Русгідро, Транснефть, Аерофлот. Розкриття Сургута і розподіл знаменитого кеша в 30bn$ також імовірно відбудеться в наступному році.

За інформацією, що циркулює в ділових колах, відставка прем'єра Італії Маріо Монті, пов'язана насамперед з невирішеністю бюджетних і боргових проблем країни, дає «зелене світло» повернення на вершину влади 76-річного мультимільярдера Сільвіо Берлусконі. Він не тільки представив громаді свою нову пасію, 27-річну неаполітанську модель Франческу Паскалі, але й заявив, що в разі необхідності виведе Італію із зони євро.

Вже четверте за рахунком «ходіння у владу» Берлусконі, який завжди підкреслював свої близькі стосунки з Володимиром Путіним, здатне надати новий потужний імпульс розвитку російсько-італійських відносин, перш за все, це стосується Південного потоку.

Чорного пса відмили дочиста. Рішення суду по справі Михайла Ходорковського і Платона Лебедєва, які тепер повинні вийти на свободу у 2014 році, пов'язано з купівлею Роснефтью 100% ТНК-ВР і входженням ВР до складу акціонерів "Роснефти". Відповідно, глобальний гравець де-факто визнав легітимність придбання Роснефтью активів ЮКОСа, і, отже, необхідності тримати у в'язниці колишніх власників цих активів більше немає.

Однією з умов зміни термінів ув'язнення стала вимога до Михайлу Ходорковському та Платону Лебедєву після звільнення негайно покинути межі нашої країни.

Галузеві аналітики проаналізували потенціал акцій Роснефти після поглинання «танкістів». Дисконтовані грошові потоки дають потенціал зростання у 50-100%.

По акціях " Роснефти триває позитив, але два перешкоди стоять на його шляху. Це рівні 273 та 291 руб. за акцію. Якщо їх не вдасться здолати, то, найбільш імовірно, що ціна продовжить рухатися в широкому каналі між рівнями 182 - 273 руб.

Олександр Разуваєв, Компанія Альпарі