ua en ru

ALPARI: Роснефть домоглася дуже вигідних умов залучення капіталу

Сьогодні російський ринок відкрився на зеленій зоні, РТС - 1 471,73 і росте, ММВБ - 1 471,73 і росте. Більшість паперів торгується в плюсі, мінус поки йдуть тільки Аерофлот, "Сургутнефтегаз". Сьогодні в США і Європі святкують Різдво, торгівлі немає.

Взагалі активність на ринку сходить нанівець, багато інвестори закривають позиції, йдуть в кеш перед новорічними канікулами. Головна інтрига цього року, фінальний акорд тижні - це чергове засідання щодо вирішення проблеми "фіскального обриву"в США, призначеного на 27 грудня. Ринки з нетерпінням чекають, як вдасться демократам і республіканцям прийти до угоди і на яких умовах.

Основна корпоративна новина - це, звичайно, Роснефть. Компанія підписала угоду щодо залучення кредитних коштів на загальну суму в $16,8 млрд в цілях купівлі 50% акцій ТНК-ВР у BP. Роснефть також домовилася про постачання на умовах передоплати з трейдерами Glencore і Vitol на суму в $50 млрд. Термін контрактів розрахований на 5 років, а поставки почнуться вже в 2013 р. Консолідація 100% ТНК-ВР збільшить добовий видобуток Роснефти до 4,6 млн барелів.

В результаті Роснефть стане найбільшим у світі нафтовидобувальником серед публічних компаній і займе 4,5% світового ринку. Доведені запаси складуть 32,5 млрд барелів нафтового еквівалента. Частка Роснефти на російському ринку перевищить 50%.

Ми як і раніше вважаємо, що в підсумку зобов'язання Роснефти будуть закриті за рахунок кеша Сургута, і розглядаємо ці активи в якості кращих паперів для довгострокових вкладень в нафтогазовому секторі.

Незважаючи на безліч тривожних подій світової економіки, індекс S&P500 закриває 2012 рік на позитивній ноті. Зростання становить близько 9%. Важливо визначити подальший настрій гравців. Чисто технічно, при закріпленні ціни вище 1450 пунктів оптимізм продовжиться. Проте вже зараз видно що «ведмежий» варіант більш імовірний. Підтримуючі заходи уряду все менше і менше впливають на зростання індексу. Графік ілюструє нинішню картину. Пробій рівня 1370 відкриває дорогу «на півдня».

Олександр Разуваєв, Дарина Желаннова, Леонід Матвєєв, компанія Альпарі