ua en ru

"Альфа-Банк Україна" в 2015 отримав 1,9 млрд гривень операційного доходу

"Альфа-Банк Україна" повідомляє про фінансові результати своєї діяльності за 2015 рік за Міжнародними Стандартами Фінансової Звітності (МСФЗ). Про це йдеться в повідомленні прес-служби банку.

"У 2015 році активи Альфа-Банку Україна зросли на 20% або 7,1 млрд грн, у тому числі зростання грошових коштів склав 44% або 1,8 млрд грн, що є черговим підтвердженням високого рівня довіри клієнтів до банку. Зростання активів дозволило банку сформувати запас ліквідності, необхідний для надійного виконання його зобов'язань перед клієнтами. Додатковим джерелом ліквідності банку станом на кінець року також є портфель депозитних сертифікатів НБУ в розмірі 3,8 млрд грн", - йдеться в повідомленні.

Як наголошується, зростання чистого кредитного портфелю становив 12%, або 3 млрд грн. Основними причинами, які вплинули на зростання кредитного портфеля в 2015 році, були відновлення в кінці року кредитування фізичних осіб, а також зростання курсів іноземних валют.

За даними прес-служби, зобов'язання банку в 2015 році збільшилися на 20% до 39,7 млрд грн, зростання склало 6,6 млрд грн. При цьому істотно змінилася структура зобов'язань банку: зростання коштів клієнтів склав 40% або 7,2 млрд грн, при цьому зменшилися кошти залучені від інших банків – 41% або 2,1 млрд грн. Ріст обумовлений, як підвищенням довіри до банку з боку клієнтів, активною роботою банку на ринку залучень, так і за рахунок зростання курсів іноземних валют. У 2015 році банк запропонував клієнтам ряд нових продуктів і послуг, у тому числі депозитні сертифікати, що дозволило залучити 2,3 млрд грн.

Також повідомляється, що в 2015 акціонери банку прийняли рішення про збільшення статутного капіталу банку. У зв'язку з цим у 2015 році банк повернув субординований борг материнської компанії ABH Ukraine Ltd.у розмірі 131,5 млн дол., які згодом в повному обсязі були спрямовані на придбання акцій банку. Таким чином, збільшення статутного капіталу банку склало 3,1 млрд грн, що призвело до зростання власного капіталу банку на 27% до кінця 2015 року, додали в прес-службі.

У банку відзначають, що в 2015 році Альфа-Банк Україна заробив 1,9 млрд грн операційного доходу, направивши його на формування резервів у розмірі 3,2 млрд грн.

В результаті формування суттєвої суми резервів за підсумками банк завершив 2015 рік з негативним фінансовим результатом у розмірі 2,7 млрд грн.

Основою операційного доходу є чисті процентні та комісійні доходи. Також у прес-службі наголосили на стійкому зростанні чистих комісійних доходів Альфа-Банку Україна в 2015 році в 14,4%.

"Ми гідно пройшли ще один складний рік, ми довели стійкість нашої бізнес-моделі в новій економічній реальності. Прогнози відновлення економіки, великі і позитивні зміни в банківському секторі в минулому році дозволяють нам, спираючись на багаторічний досвід роботи та проходження криз, як в Україні, так і ряді інших країн, з упевненістю дивитися в майбутнє, слідувати нашим незмінним планами розвитку. Свідченням чого є тривалі інвестиції наших акціонерів в Україну. Ми віримо в майбутнє України, яке створюється, у тому числі нами, вже зараз", - повідомив головний керуючий директор Альфа-Банку Україна Рушан Хвесюк.