ua en ru

Акціонери ЮКОСа оцінили заарештовані російські активи у Франції в 1 млрд євро

Акціонери ЮКОСа оцінили заарештовані російські активи у Франції в 1 млрд євро Фото: компанія ЮКОС

Серед заарештованих активів — гроші "Рособоронекспорту", пов'язані з контрактом на поставку "Містралів"

Колишні мажоритарні акціонери ЮКОСа, добиваються стягнення з Росії 50 млрд доларів за рішенням третейського суду в Гаазі, вперше назвали вартість російського майна, арештованого у Франції в рахунок боргу. Вони оцінюють її в 1 млрд євро. Про це випливає з прес-релізу GML (холдингова компанія, що представляє колишніх акціонерів ЮКОСа), передає РБК.

Серед заморожених активів - гроші, які зберігаються на рахунку у французькій "дочці" ВТБ в інтересах МІА "Росія сьогодні" і ФГУП "Госзагрансобственность" (управляє російським держмайном за кордоном), повідомила GML, не розкривши заблокованих сум. Крім того, під арештом перебуває заборгованість французького супутникового оператора Eutelsat перед ФГУП "Космічна зв'язок", а також акції Eutelsat (більше 3%), належать "Космічного зв'язку".

Крім того, акціонери ЮКОСа намагаються звернути стягнення на фінансові гарантії, надані банком Societe Generale "Рособоронекспорту" у зв'язку з розірванням контракту на постачання кораблів-вертольотоносців типу "Містраль". Представники GML не пояснюють, про які гарантії йдеться і яка їх вартість. Судячи з усього, мова йде про банківську гарантію на суму 23 млн євро, що служила забезпеченням зобов'язання французів демонтувати російське обладнання і повернути його замовнику до початку лютого 2016 року. Про цю гарантії повідомляв гендиректор компанії DCNS, з якою укладав контракт "Рособоронекспорт", Ерве Гію на слуханнях у французькому парламенті у вересні.

Нагадаємо, домовленості про будівництво для ВМФ Росії двох "Містралів" полягали в 2011 році на державному рівні (міжурядова угода Росії і Франції) і комерційний (контракт "Рособоронекспорту" з французької DCNS). З-за ситуації на Україні Франція відмовилася передавати Москві кораблі.

У серпні 2015 року Росія і Франція домовилися розірвати угоду, Париж зобов'язався в повному обсязі повернути авансові суми, які заплатила Росія. Загальна сума відшкодування склала 950 млн євро, включаючи компенсацію за встановлене обладнання та навчання російських моряків.