ua en ru

Акціонер Berkshire Hathaway подав позов проти керівництва компанії і У.Баффета

Власник паперів Berkshire Hathaway Мейсон Кірбі має намір засудити керівництво компанії через скандальну угоду, укладену її колишнім співробітником Девідом Соколом. В якості відповідача за позовом виступає не тільки сам Д.Сокіл, але і засновник Berkshire Уоррен Баффет, а також інші члени ради директорів компанії - голова ради директорів Microsoft Білл Гейтс і виконавчий директор NBC Universal Стівен Берк, передає РБК daily.
Причиною подачі позову до окружного суду штату Делавер послужила історія зі скандальним звільненням найбільш вірогідного наступника У.Баффета - Д.Сокола - з високопоставленого поста в Berkshire. За деякий час до свого відходу, причиною якого було названо бажання менеджера відпочити і проводити більше часу з сім'єю, Д.Сокіл придбав близько 100 тис. акцій компанії Lubrizol, що стала згодом об'єктом поглинання з боку Berkshire.
У своєму позові до керівництва Berkshire (відповідачем виступає і сам Д.Сокіл) М.Кірбі стверджує, що Д.Сокіл порушив свої зобов'язання перед компанією та акціонерами, рекомендувавши своєму начальникові У.Баффету провести операцію з поглинання Lubrizol. При цьому менеджер був власником акцій компанії, які після анонсування операції з поглинання злетіли в ціні, принісши Д.Соколу близько 3 млн дол. прибутку.
Позивач має намір змусити Д.Сокола повернути Berkshire нечесно зароблені кошти, а також сплатити витрати на адвокатів та діловодство. Інші відповідачі, тобто керівництво компанії, мають, на його думку, виплатити Berkshire компенсацію за завдану її репутації шкоду, оскільки скандальна історія підірвала довіру учасників ринку до компанії. Примітно, що в разі перемоги позивача засновник Berkshire У.Баффет буде змушений виплатити компенсацію компанії, яку він сам і очолює. Собі М.Кірбі не попросив ні цента.
"Робити прогнози щодо того, у скільки суд оцінить збиток репутації для компанії, дуже складно. Тут немає ніякої верхньої межі, і все залежить тільки від аргументів позивача і відповідачів. Часом такі суми можуть складати десятки і навіть сотні мільйонів доларів. Правда, керівництво Berkshire навряд чи заплатить їх з власної кишені - у всіх великих компаніях існують страховки директорів і керуючих від позовів, які покривають всі подібні витрати", - пояснив партнер нью-йоркського офісу юридичної компанії Salans Ренді Брегман.
Проте подібний позов може стати неприємним сигналом для У.Баффета, який довгі роки стояв біля керма Berkshire. Все більше учасників ринку починають сумніватися в здібностях восьмидесятирічного У.Баффета управляти створеною ним імперією, прикладом чого якраз може послужити історія з Д.Соколом, у якій У.Баффет "недогледів" за своїм підопічним.