ua en ru

Акції на підтримку єврореферендуму пройшли у трьох містах

Протягом жовтня відбулися акції на підтримку проведення референдуму щодо вступу до ЄС у Запоріжжі, Луганську та Тернополі, передає пресс-служба організації "Євронаступ".

Зокрема, про проведення мобілізаційної кампанії на підтримку референдуму представники "Євронаступу" оголосили під час проведення "Вуличного євро університету" у Запоріжжі 17 жовтня.

23 жовтня на підтримку ідеї єврореферендуму вийшли приблизно 200 луганчан.

Позавчора, 24 жовтня, до акції долучився також і Тернопіль. Близько 200 мешканців міста взяли участь у віче щодо проведення єврореферендуму. Серед учасників заходу були Олесь Городецький, голова Християнського товариства українців в Італії, що спеціально прибув на акцію з Риму, та Василь Турецький - один з організаторів Референдуму 1 грудня 1991 року.

Організатор акції, координатор "Євронаступу" у Тернополі Олег Вітвіцький зазначив, що переважна більшість мешканців міста - прихильники євроінтеграції, які вважають за потрібне закріпити свої прагнення референдумом, щоб унеможливити політичні спекуляції навколо цього питання.
"Таможенні" інтегратори хочуть переконати усіх у тому, що про європейський курс не підтримується населенням та що проєвропейські сили бояться референдуму. Однак це - неправда. Ми вважаємо, що треба прийняти цей виклик, щоб припинити різноманітні політичні спекуляції з боку Кремля та їхніх агентів в Україні", - заявив Вітвіцький.

За словами Вітвіцького, референдум з євроінтеграції має відбутися лише після прийняття нового закону про народне волевиявлення. Чинний Закон України "Про всеукраїнський референдум" на думку представника "Євронаступу" є неякісним.

"Ми розуміємо, що проведення чесного волевиявлення за діючим законом про референдум неможливе, адже відповідно до нього лічильні комісії формує сама влада. Відтак вірогідність неупередженого результату - під великим питанням. Тому ми вимагатимемо від влади і опозиції прийняття нового демократичного закону, який пройде схвалення Венеціанською комісією", - зазначив Вітвіцький.

Всі свої вимоги тернополяни закріпили в прийнятій на віче резолюції.
Нагадаємо, що 15 жовтня координатор Робочої групи Національного круглого столу "Порозуміння заради європейського майбутнього" Сергій Бондарчук оголосив про ініціативу проведення єврореферендуму. Ініціативу підтримали представники "Євронаступу" та інших проєвропейських організацій України.