ua en ru

Акції Facebook зросли вперше з початку тижня - до 29,60 дол./акція

Котирування Facebook Inc відскочили в четвер з рекордних мінімумів, закрившись в плюсі, завдяки загальному зростанню ринку США і підвищенню оцінки з боку однієї з брокерських контор, повідомляє Reuters.

Акції найбільшої в світі соціальної мережі зросли на 5% до 29,60 дол. за штуку. Обсяги опціонів на папери фірми підскочили, вказуючи на нову волатильність.

Зараз ціна Facebook на 22% нижча ціни IPO, що проходило 18 травня, - по 38 дол. за акцію.

У четвер аналітик Pivotal Research Брайан Уізнер - один з перших, хто зробив рекомендацію "продавати" - підвищив її до "тримати", заявивши, що поточна ціна враховує значну частину ризику бізнесу Facebook.

Уолл-стріт побоюється, що соціальна мережа, що має майже мільярд користувачів, буде зазнавати труднощів з роботою на смартфонах і інших мобільних пристроях і монетизацією реклами на них.

"У короткостроковій перспективі ми ще обережні, але повинні бути приводи для оптимізму пізніше в цьому році і в майбутньому", - сказав Уізнер.

На його думку, в 2012 р. Facebook подолає основні складності в бізнесі і макроекономіці, а інвестори зможуть сфокусуватися на "історії фундаментального зростання".

Минулого тижня покупці цінних паперів соціальної мережі Facebook Inc подали в суд на компанію, її главу Марка Цукерберга і банки-організатори IPO, звинувативши їх у приховуванні інформації про зниження прогнозів зростання бізнесу.

З дня первинного розміщення 18 травня капіталізація Facebook втратила більше 20 млрд дол., що приблизно відповідає ринковій ціні всього банку Morgan Stanley, ключового організатора цього IPO.

Facebook - одна з найпопулярніших соціальних мереж в світі, в ній зареєстровано більше 900 млн людей. Штаб-квартира компанії розташована в Менло-Парку (Каліфорнія). Кількість активних користувачів Facebook, які хоча б раз на місяць заходять в свій аккаунт, становить не менше 845 млн осіб. Очікується, що в 2012 р. кількість активних користувачів Facebook досягне більше 1 млрд.