ua en ru

Активи українських банків в 2010 р. залишаться на нинішньому рівні, - аналітик.

Поновлення такого ж зростання українських банківських активів, що спостерігався до початку кризи, малоймовірне внаслідок високого рівня проникнення банківських послуг на рівень населення, обмеженням доступу до дешевих зовнішніх позик та регулятивних обмежень. Про це в коментарі РБК-Україна сказав аналітик ІК "Phoenix Capital" Дмитро Бородай.
"Відношення загальної кількості кредитів до ВВП на рівні 79% поставила Україну на одне з перших місць по проникненню банківських послуг серед країн Центрально-Східної Європи, де середній показник становить 61%. Зниження припливу іноземного капіталу також знизить темпи зростання активів українських банків. Обмежений доступ до ринків капіталу, разом зі зниженням інтересу до українського банківського сектора з боку стратегічних інвесторів, зробили негативний вплив на ресурсну базу банків. А регулятивні обмеження, які обмежують кредитування в іноземній валюті також не сприяють зростанню українського банківського сектора, так як недолік дешевих довгострокових кредитних коштів у гривні знизить кількість кредитних операцій на внутрішньому ринку", - сказав Д.Бородай.
Активи банків в 2004-2007 рр. зростали в середньому на 56% на рік, і досягли $ 123 млрд., випередивши країни Центральної та Східної Європи за темпами зростання. Високі показники зростання пояснюються в першу чергу активним економічним розвитком протягом цього періоду, зростанням доходів населення, зниженням процентних ставок і доступністю дешевих зовнішніх позик. Приплив акціонерного та боргового капіталу призвів до безпрецедентного зростання зовнішнього боргу в банківському секторі, який зростав в середньому на 114% протягом 2004-2007 рр.
"Нарощування банківських активів підігрівалося розвитком міжбанківського кредитування. 50% таких кредитів було видано материнськими банками для фінансування їхніх українських дочок. Вільний доступ до ресурсів материнських банків і зовнішніх ринків капіталу змінив структуру ресурсної бази українських банків. Частка корпоративних і роздрібних депозитів у загальній структурі фондування сумарно знизилася з 72% у 2003 р. до 42% в 2010 р., що відображає високу залежність від міжбанківського кредитування. Протягом останніх семи років, ставлення коефіцієнт кредити/депозити в секторі виріс з 120% до 235%, при цьому найбільший ріст спостерігався в 2008 і 2009 рр., що частково пояснюється девальвацією гривні", - сказав аналітик.