ua en ru

Активи агрохолдингу "Мрія" передані в управління нового менеджменту

Активи агрохолдингу "Мрія" передані в управління нового менеджменту

Більша частина українських і зарубіжних активів агрохолдингу "Мрія" передана в управління менеджменту, призначеного комітетом кредиторів. Про це у четвер на прес-конференції в Києві повідомив генеральний директор агрохолдингу "Мрія" Саймон Чернявський

"На сьогоднішній день "Мрія" контролює 141 юридичну особу з 200, зареєстрованих в Україні, 18 з 21 іноземних. Процес передачі контролю продовжується", - зазначив він.

Зокрема, під повним контролем менеджменту вже знаходиться 180 тис. га сільгоспземель, 8 елеваторів і 5 зерносховищ загальною потужністю 615 тис. т, картоплесховища на 90 тис. т, 2 крохмальних заводи, насіннєвий завод, 245 одиниць сільгосптехніки. Крім того, на складах знаходиться 83 тис. т зернових культур і 61 тис. т картоплі.

"Ми досі не контролюємо цукрові заводи. У зв'язку з цим, довелося внести корективи у виробничий план і відмовитися від вирощування цукрових буряків", - розповів Чернявський.

На його думку, ситуація навколо цукрових заводів може негативно позначитися не тільки на "Мрії", але і на регіоні, і на цукрової галузі в цілому.

Так як мова йде про шість цукрових заводів, розташованих в Тернопільській області. Тому менеджмент компанії зацікавлений в тому, щоб ці заводи відновили свою роботу. "Ми продовжуємо працювати над тим, щоб всі активи були віддані в управління новому менеджменту і компанія "Мрія" знову стала цілісною", - зазначив генеральний директор агрохолдингу.

"Пріоритет номер один - поповнення оборотного капіталу. І менеджмент компанії працює над цим питанням спільно з представниками кредиторів", - заявив Чернявський.

За його словами, менеджмент "Мрії" вже представив комітету кредиторів своє бачення можливих джерел фінансування компанії. "Ми розраховуємо повністю стабілізувати виробництво у 2016 р. і, відповідно, генерувати cash flow, достатній для фінансування операційної діяльності власними коштами", - сказав Чернявський.

Агрохолдинг "Мрія" заснований в 1992 році родиною українських підприємців Іваном і Клавдією Гутами. Компанія спеціалізується на вирощуванні пшениці, ячменю, ріпаку, цукрових буряків, гречки, картоплі, її земельний банк зосереджений в західних областях України.

У 2014 році "Мрія" почала відчувати серйозні фінансові труднощі. Сукупна заборгованість агрохолдингу перед кредиторами з урахуванням гарантій, які були надані пов'язаним з сім'єю Гут компаніям, становили близько 1,3 млрд дол.

У грудні компанія HFAssetManagement, що контролює 80% акцій агрохолдингу, була визнана неплатоспроможною. У результаті активи "Мрії" перейшли під контроль комітету кредиторів.

У лютому 2015 р. комітет кредиторів призначив новий менеджмент агрохолдингу "Мрія". Зокрема, головним виконавчим директором став Саймон Чернявський, який до цього працював гендиректором агрохолдингу Harveast, фінансовим директором - Тон Хулс з компанії Allseeds, операційним директором - Віктор Кухарчук з агрокомпанії TrigonAgri.