ua en ru

Активізація інвестицій та кредитування допоможе прискорити економічне зростання - екс-міністр Данилишин

Україні не слід розраховувати на швидке відновлення зовнішнього попиту через рецесію в країнах Європи, а потрібно переорієнтуватися на внутрішнє споживання, розширення інвестицій і зростання кредитування реального сектора економіки, що стане стимулом для її зростання. Так екс-міністр економіки Богдан Данилишин прокоментував дані Держслужби статистики про скорочення промислового виробництва за січень-травень поточного року на 6,2%.

Данилишин зазначив, що в значній мірі скорочення промислового виробництва пов'язане зі згортанням традиційних експортних ринків, а також посиленням конкуренції на них з боку провідних виробників аналогічних
українським експортним товарам, в першу чергу Росії та Китаю. У той же час екс-міністр зазначив, що досі однією з зростаючих галузей залишається сільське господарство та переробка сільгосппродукції, що стало можливим завдяки розширенню кредитування галузі і стабільному попиту на продукцію.

"В основному спад обумовлений зниженням обсягів виробництва у переробній промисловості і постачаннях електроенергії, газу, пари та кондіцірованного повітря. У цілому спадний тренд розвитку промислового виробництва обумовлений комплексом причин, пов'язаних із збереженням значних фінансових проблем у низці країн Єврозони і посиленням рецесійних тенденцій, які негативно відбиваються на динаміці зовнішнього попиту. Також негативно на український експорт впливало посилення конкуренції з боку іноземних виробників, зокрема Китаю, Росії, Туреччині", - зазначає Богдан Данилишин.

У той же час екс-міністр звертає увагу, що зараз певну підтримку українській економіці надає внутрішнє споживання - за січень-травень поточного року роздрібний товарообіг зріс на 11,6% у порівнянні з аналогічним періодом 2012

"Це позитивна тенденція, яка засвідчує про пожвавлення внутрішнього ринку", - відзначає Данилишин. У той же час він відзначив, що підтримку економічного та промислового зростання найближчим часом можуть надати активізація інвестицій, а також відновлення кредитування. Зокрема експерт відзначив, що сприятиме економічному зростанню може програма активізації економіки на 2013-2014 роки, розроблена першим віце-прем'єром Сергієм Арбузовим. Вона також припускає активізацію банківського кредитування, надання державних гарантій для реалізації пріоритетних проектів в економіці країни.