ua en ru

Активісти закликали Гройсмана підтримати нову процедуру прийняття Конституції

Коаліція громадянського суспільства "Народна Конституція" звернулася до спікера Верховної Ради Володимира Гройсмана з закликом підтримати нову процедуру прийняття Конституції.

Про це йдеться у відповідному зверненні організації, яке опублікувала прес-служба у відповідь на звернення Гройсмана.

У зверненні сказано, що "Народна Конституція" 24 вересня 2015 року, підписавши Меморандум про формування коаліції громадянського суспільства, фактично почала процес створення суспільного діалогу між громадянами України. У листопаді 2015 року провела всеукраїнський тур з метою обговорення як на експертному, так і на громадському рівні принципів суспільного договору.

"Не володіючи настільки колосальним адміністративним ресурсом, як виконавча або законодавча гілка влади, коаліція, виконала значний обсяг роботи для формування думки про те, що потрібно громадянам України в цей важкий для країни час. Результатом спільної піврічної роботи став створений нами проект закону "Про процедуру підготовки проекту нової Конституції України", який був поданий у Верховну Раду України і насилу зареєстрований 18 січня 2016 під № 3781", - йдеться в повідомленні.

"Законопроект визначає механізми прийняття нової Конституції як Нового суспільного договору, який буде написаний народом України після широких громадських обговорень, і проведення Всеукраїнського Референдуму", - повідомляє прес-служба організації.

У законопроекті, зокрема, прописаний детальний механізм виходу України з кризи. Прописана нова процедура прийняття колективного рішення народного виходу з кризи: Конституційні збори. "Проект Закону створений після зустрічей з громадянами у всіх регіонах нашої країни, кращими юристами з конституційного права та експертами", - додали автори документа.

У "Новій Конституції" запевняють, що кожне слово Проекту Закону обговорювалося з представниками громадянського суспільства, було схвалене членами Венеціанської комісії та експертами з конституційного права США.

"Громадянське суспільство виконало роботу за представників влади України і дало інструмент. Тепер черга Верховної Ради України виконати свою роботу, прийняти рішення в інтересах суспільства. Це остання спроба для Верховної Ради і влади в цілому запустити механізм виходу з кризи необхідно зробити якомога швидше.

Всіх політиків, всі організації, які бачать вихід з кризи через Новий суспільний договір, ми запрошуємо до відкритого процесу, яким займається неполітична організація Коаліція громадянського суспільства "Народна Конституція", а також взяти у свої партійні програми, якщо дійсно вони вважають, що суспільство потребує вирішення кризових питань через Новий суспільний договір", - йдеться в повідомленні.

У "Народній Конституції" просять політиків "відкинути всі свої політичні амбіції для вирішення головного питання сучасності - долі народу України".