ua en ru

Активісти мають намір домагатися відставки глави НКРЕКП Вовка

Активісти громадського руху "Кадрова мітла" оголосили про те, що мають намір домагатися відставки Дмитра Вовка - голови Нацкомісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП). Про це члени організації повідомляють на її сторінці в соцмережі Facebook.

Активісти звинувачують 24-річного чиновника в непрофесіоналізмі, багаторазовому безпідставному підвищенні тарифів на газ, а також розвалі енергосистеми країни.

Обґрунтовуючи своє рішення, активісти посилаються на звернення до Президента Петра Порошенка з боку цілого ряду неурядових організацій, що займаються проблемами у сфері енергетики. Серед них - "Енергетична Асоціація України", "Енергетична Асамблея", "Асоціація "Укргідроенерго", "Укрэлектропрофсоюз", "Незалежна профспілка енергетиків України", "Український Ядерний Форум" та ін.

Згідно з текстом звернення, опублікованого в Facebook учасниками руху "Кадрова мітла", ситуація в галузі після призначення Дмитра Вовка в. о. голови НКРЕКП різко погіршилася. Експерти звертають увагу, що Вовк "не мав ніякого відношення ні до енергетики, ні до комунального господарства; не має відповідної підготовки та досвіду керівної роботи в якій-небудь галузі народного господарства або органах держуправління". У підсумку, зазначається у листі до Президента, що НКРЕКП перетворився в "аморфний і недієздатний орган".

"У Комісії не проводяться щотижневі оперативні наради, відсутня координація роботи - як апарату, так і членів НКРЕКП, - йдеться у зверненні. - Керівники структурних підрозділів і працівники апарату дезорієнтовані щодо пріоритетних завдань. Залишаючись фактично без керівництва, НКРЕКП швидко втрачає ознаки сильного і незалежного регулятора".

Крім того, на думку енергетиків, комісія втратила зв'язок з громадськими організаціями, в результаті чого не використовується величезний експертний потенціал галузі". Автори листа просять владу прийняти швидкі та адекватні заходи по зміцненню професіоналами керуючого складу НКРЕКП, щоб уникнути провалу реформ в енергетичній і комунальній сфері.

Нагадаємо, що громадська ініціатива "Кадрова мітла" була створена 27 лютого 2015 р. і об'єднала активістів, які борються з чиновниками-непрофесіоналами. Головна мета всеукраїнського громадського проекту, ідея якого народилася в соцмережах, - привернути увагу українців до обговорення та вирішення проблем кадрового складу органів державної влади.