ua en ru

Активісти не повинні блокувати допит Януковича, - адвокати сімей Небесної сотні

Активісти не повинні блокувати допит Януковича, - адвокати сімей Небесної сотні Фото: в Україні проти Януковича розслідується вісім кримінальних проваджень

Допитати Януковича у справі про розстріли на Майдані можна тільки в якості свідка

Адвокати сімей Небесної сотні закликають активістів не блокувати допит колишнього президента України Віктора Януковича. Про це йдеться у зверненні Адвокатської дорадчої групи, яка представляє інтереси родичів Небесної сотні, опублікованому на сторінці організації в Facebook.

"Ми хочемо бачити Януковича безпосередньо в суді на лаві підсудних і допитувати в якості обвинуваченого. Але поки він в Росії", - йдеться у зверненні.

Адвокати нагадали, що в Україні проти Януковича розслідується вісім кримінальних проваджень, які ще не передані до суду.

Позиція адвокатів родін Небесної сотні щодо допиту Ст. Януковича. Як і всі, ми хочемо бачіті Віктора Януковича безпосеред...

Опубліковано Адвокатська дорадча група / Advocacy Advisory Panel 27 листопад 2016 р.

"Звинувачення п'яти беркутівцям у вбивствах 48 осіб 10 лютого 2014 на вулиці Інститутській вже розглядаються Святошинським районним судом. В цьому процесі не може вже бути інших обвинувачених. Навіть якщо завтра президент втікач з'явиться в Україні в процесі проти п'ятьох беркутівців, він не зможе бути обвинуваченим. Інакше доведеться розглядати справу спочатку. Тому допитати його саме в цьому процесі можна тільки в якості свідка", - зазначають в організації.

Українська влада не повинні допустити зриву допиту Януковича

Також в Адвокатській дорадчій групі підкреслили, що ініціатива допитати Януковича з території Росії за допомогою конференц-зв'язку надходила від захисту беркутівців, а адвокати сімей Небесної сотні наполягали на його виклику до суду та особистому допиті.

В співтоваристві вважають, що українська сторона повинна зробити все, щоб забезпечити справедливий судовий розгляд.

"Зрив або незабезпечення проведення допиту, необхідність якого визначив український суд, з боку української влади, - це і буде перешкоджання правосуддю. Це - ознака слабкості. А ми – сильні", - наголосили адвокати.

Адвокати Небесної сотні також відзначили, що їх насторожує дезінформація активістів про те, що беркутівців нібито збиралися відпустити. Адже суд ще на минулому засіданні продовжив термін утримання під вартою всім обвинуваченим на два місяці.

Нагадаємо, для допиту Януковича можуть встановити відеозв'язок з "беркутівцями" у СІЗО.