ua en ru

Ахметов пов'язаний з самогубствами екс-регіоналів, - Newsweek

Ахметов пов'язаний з самогубствами екс-регіоналів, - Newsweek Рінат Ахметов

Український бізнесмен Рінат Ахметов може бути пов'язаний з серією самогубств екс-регіоналів. Про це пише видання Newsweek.

"Війна України з спонсорованими Росією сепаратистами не єдиний конфлікт в країні. Реформісти в країні борються за звільнення корумпованих державних установ", - йдеться в статті.

Видання зазначає, що принаймні 8 чиновників часів екс-Президента України Віктора Януковича за останні три місяці померли при загадкових обставинах. Українські правоохоронні органи не хочуть говорити про цих людей.

Один з них - прокурор з Одеси Сергій Мельничук. "Коли тіло Мельничука було знайдено 22 березня (Мельничук покінчив життя самогубством 14 березня, - ред.), міліція відразу заявила журналістам, що він покінчив життя самогубством. Але незабаром з'ясувалося, що сусіди викликали міліцію, почувши звуки боротьби. Патологоанатоми виявили, що Мельничук був сильно побитий до падіння. Пізніше в той же день, прокурори Одеси перекваліфікували справу вбивство, і заарештували колишнього співробітника міліції, назвавши його "Громадянином K (прес-секретар прокуратури Інна Верба заявила, що затриманий не має відношення до правоохоронних органів, - ред.)", - пише Newsweek.

На запит про хід розслідувань Newsweek, Генеральна прокуратура відповіла, що ця інформація є "державною таємницею". Пізніше було повідомлено, що чотири з семи смертей розслідуються як вбивства, дві справи були закриті у зв'язку з відсутністю ознак злочину.

Як пише Newsweek, головну роль у всіх цих справах грає Рінат Ахметов. В Україні зараз відкрито кілька кримінальних справ, пов'язаних з діяльністю Партії регіонів, де фігурує Ахметов. Однак більшість тих, хто може дати показання - мертві.

Як повідомляє видання, 9 березня від кульового поранення у себе вдома помер екс-регіонал Станіслав Мельник, який був засновником охоронної організації, яка контролювала активи створеної Ахметовим керуючої компанії Systems Capital Management. Мельник багато знав про Ахметова, про те, як він отримав у власність державне майно".

Пізніше був знайдений мертвим ще один екс-регіонал, колишній губернатор Запорізької області Олександр Пеклушенко, який був пов'язаний з Ахметовим у сфері бізнесу. В період з 26 січня по 28 лютого не стало Михайла Чечетова, Олексія Колесника, Миколи Сергієнка, Сергія Вальтера і Олександра Бордюга.

Newsweek відзначає, що всі вони отримували призначення від Партії регіонів, і при новому уряді опинилися під слідством.

Нагадаємо, Рінат Ахметов побував 22 січня на допиті в Генеральній прокуратурі України. Слідчі ГПУ допитували Ахметова протягом шести годин як свідка у справі про фінансування бойовиків на Донбасі, де фігурують нардеп від "Опозиційного блоку" Наталія Королевська, а також екс-нардеп від Партії регіонів Олександр Єфремов.