ua en ru

Ахметов остаточно втратив столичні теплові мережі, - Береза

Ахметов остаточно втратив столичні теплові мережі, - Береза Фото: Борислав Береза (РБК-Україна)

Береза заявив, що підконтрольна бізнесменові Рінату Ахметову енергетична інфраструктура Києва повернулася під контроль міської громади

Український бізнесмен Рінат Ахметов втратив контроль над енергетичною інфраструктурою Києва. Про це на Facebook повідомив позафракційний народний депутат Борислав Береза.

"Вітаю киян – Ахметов остаточно втратив столичні теплові мережі! З сьогоднішнього дня ними керує не ахметівське ПАТ "Київенерго", а комунальне підприємство "Київтеплоенерго". Те, за що ми боролися довгих три роки, нарешті сталося: енергетична інфраструктура міста повертається під контроль міської громади", – написав він.

Нардеп зазначив, що в рамках деолігархізації київського енергетичного сектору 1 серпня під управління КП "Київтеплоенерго" перейдуть генеруючі потужності ТЕЦ-5, ТЕЦ-6 і сміттєспалювальний завод "Енергія".

"Наступна наша задача – не допустити, щоб енергосистема перетворилася в тарифно-бюджетне корито для злодійкуватих чиновників, які люблять сідати на будь-які потоки, до яких можуть дотягнутися їх пустотливі ручки. А спокуса велика – у КМДА лише в цьому році на КП "Київтеплоенерго" планують витратити 7,5 млрд гривень", – підкреслив Береза.

Він додав, що майбутній опалювальний сезон стане тестом на профпридатність міської влади керувати енергетичною системою Києва.

Ахметов остаточно втратив столичні теплові мережі, - Береза

Термін дії договору з "Київенерго" на використання ТЕЦ, теплових мереж та інших комунальних енергетичних об'єктів столиці закінчувався 27 квітня 2018 року. Генеральний директор ПАТ "Київенерго" Олександр Фоменко в інтерв'ю "БизнесЦензору", опублікованому 4 квітня, заявив, що компанія готова передати муніципальні енергетичні активи на баланс КП "Київтеплоенерго".

24 квітня Київська міська рада продовжив договір з ПАТ "Київенерго" в частині використання ТЕЦ-5, ТЕЦ-6 та сміттєспалювального заводу "Енергія" до 31 липня 2018 року, а термін управління тепломережами і котельнями – до 1 травня 2018 року.

30 квітня прес-служба Київської міської державної адміністрації повідомила, що операція з ПАТ "Київенерго" не призведе до підвищення тарифів на опалення і гарячу воду для киян.

За словами заступника голови КМДА Петра Пантелєєва, одним із завдань міської влади на найближчі п'ять–десять років є модернізація системи теплопостачання міста, що дозволить знизити теплові втрати, що впливають на тарифи.