ua en ru

Ахмадінежад: Економіка Ірану може працювати три роки при нафтовому ембарго

Президент Ірану Махмуд Ахмадінежад заявив, що економіка країни цілком може працювати в умовах ембарго протягом декількох років. За словами Ахмадінежада, безбідне існування Ірану забезпечать накопичені фінансові резерви, передає "Росія-24".

"Дехто думає, що може нашкодити Ірану за допомогою паливних санкцій, але я повинен підкреслити: у нас стільки резервів, що без експорту нафти ми зможемо спокійно керувати країною протягом двох-трьох років", - зазначив Ахмадінежад.

Золотовалютні резерви Ірану складають 120 млрд дол. Раніше іранські офіційні особи не давали ринку майже ніякої "конкретики".

Зокрема, Тегеран стверджував, що ембарго нашкодить європейським країнам та іншим імпортерам сировини, а сам Іран нічого не втратить.

Нагадаємо, сьогодні Іран повністю припинив експорт сирої нафти в Грецію і, за неофіційними даними, в Іспанію. У лютому 2012 р. Іран припинив постачання нафти Франції і Великобританії.

Зазначені заходи вводяться Іраном у відповідь на економічні санкції США і Євросоюзу. Зокрема,Євросоюз вводить повну заборону на імпорт нафти з Ірану в європейські країни з 1 липня 2012 р.

Захід вимагає від Ірану припинити програму збагачення урану, побоюючись потенційних військових вимірювань цієї програми. Тегеран відстоює право на мирні ядерні розробки.