ua en ru

Agroton просить реструктуризувати борг по єврооблігаціях у 50 млн дол

Агрохолдинг Agroton не в змозі обслуговувати свої зобов'язання і звернувся до власників єврооблігацій на суму 50 млн дол. з проханням провести їх реструктуризацію, випливає з повідомлення компанії на сайті Варшавської фондової біржі (WSE), пише "Комерсант. Україна".

Інвесторам буде запропоновано знизити ставку купона з 8% до 6%, а також перенести виплату відсоткового доходу на рік - на січень 2015 року. У Agroton своє рішення пояснюють зниженням операційних результатів, внаслідок чого у компанії недостатньо коштів для виплати майбутнього в січні 2014 року купона в розмірі 8%.

Одна з основних причин негативної динаміки зростання фінансових показників Agroton - скорочення врожаю на тлі зниження цін на зернові та технічні культури, говорить директор по зв'язках з інвесторами Agroton Олег Платонов. У 2013 році компанія зібрала лише 102 тис. т пшениці (-25,5% порівняно з минулим сезоном) і 66,5 тис. т насіння соняшнику (-4,3%). При цьому вартість пшениці знизилися на 19,8%, до 162 дол./т, соняшнику - на 22,4%, до 335 дол./т.

"Це відобразилося на здатності компанії фінансувати операційну діяльність і обслуговувати свій борг",- йдеться в повідомленні Agroton. Слід зазначити, що в цьому році в Україні очікується рекордний за всі роки незалежності врожай зернових - понад 60 млн. т.
Вчора інвестори негативно відреагували на таке оголошення Agroton: протягом 40 хвилин після повідомлення акції компанії на WSE подешевшали більш ніж на 7,2% - до 2,06 польських злотих (0,66 дол.) за папір. Галузеві аналітики не виключають, що негативна реакція могла бути пов'язана з тим, що Agroton вже вдруге в нинішньому році пропонує інвесторам провести реструктуризацію єврооблігацій.

Нагадаємо, в липні компанія запропонувала власникам своїх євробондів знизити ставку купона з 12,5% до 8% річних з перенесенням на півроку виплати відсоткового доходу - на січень 2014 року. Тоді Agroton пояснював своє рішення неможливістю вилучити кошти зі своїх рахунків в Bank of Cyprus. У серпні власники євробондів затвердили дану програму реструктуризації.

Agroton входить у двадцятку найбільших агрохолдингів за розміром земельного банку в Україні (обробляє близько 120 тис. га). Спеціалізується на вирощуванні зернових і олійних культур, виробництві та реалізації продукції тваринництва. В кінці 2010 року в ході IPO на WSE компанія залучила 153 млн польських злотих (56 млн дол) за 26,2% акцій. З того часу капіталізація Agroton обвалилася в 13 разів - до 15,5 млн дол. станом на вчорашній день. 51,04% акцій володіє генеральний директор Agroton Юрій Журавльов, 15% - Jaspen Capital Partners Ltd.

Генеральний директор ІК SP Advisors Нік Піацца вважає, що дії Agroton лише зміцнять думку західних інвесторів у тому, що мати справу з українським бізнесом ризиковано.

"Це стане поганим знаком для всіх українських емітентів",- говорить Піацца. У той же час галузеві аналітики не очікують труднощів у проведенні чергової реструктуризації Agroton, оскільки більша частина євробондів вже сконцентрована в руках структур, близьких або лояльних до основного акціонера компанії. У Agroton це питання не коментують.