ua en ru

Агрохолдинги заявили про готовність України подвоїти виробництво зерна

Вже через кілька років виробництво зернових може збільшитися в два-три рази - вал досягне 120 млн т. Для цього сільгоспвиробники повинні використовувати більше міндобрив, засобів захисту рослин і відновити системи зрошення. У цьому переконані власники та керівники двох великих вітчизняних агрохолдингів - Ukrlandfarming і KSG Agro. В уряді ж заявляють про більш реалістичні прогнози - 60-80 млн т.

Завдяки цілеспрямованій підтримці аграрного бізнесу та розвитку мережі зернової логістики, вітчизняні підприємства можуть суттєво збільшити виробництво зернових. За оцінками представників агрохолдингів, аграріям вдасться збільшити вал зерна до 120 млн т вже в найближчі роки.

Сприяти цьому будуть і іноземні інвестиції в аграрний сектор, розмір яких збільшується щорічно. За прогнозами власника агрохолдингу Ukrlandfarming Олега Бахматюка, вклавши у вітчизняний АПК 20-25 млрд дол. інвестицій, можна наростити урожай до 100-120 млн т, повідомляє газета "Коммерсант-Україна".

Як зазначає у своєму коментарі цьому ж виданню генеральний директор агрохолдингу KSG Agro Сергій Мазін, збільшити врожай також допоможе відновлення зрошувальних систем, зокрема на півдні.

В уряді заявляють про більш реальні прогнози на врожай. Так, перший віце-прем'єр-міністр Сергій Арбузов раніше повідомляв, що вже через кілька років в Україні будуть збирати до 60 млн т зерна. На думку експертів аграрного бізнесу, ці дані є більш реалістичними. За словами голови профільного міністерства Миколи Присяжнюка, вітчизняна аграрна наука вже працює над збільшенням урожайності зернових до 80 млн т.