ua en ru

Агресія і окупація РФ були офіційно визнані ООН, - постпред України

Агресія і окупація РФ були офіційно визнані ООН, - постпред України Фото: Володимир Єльченко (UN Photo_Evan Schneider)

Свідок також розповів про події у Криму у лютому-березні 2014

Агресія і окупація Російською Федерацією Криму були офіційно визнані ООН. Про це в залі Оболонського суду по справі про держзраду екс-президента Віктора Януковича повідомив свідок сторони обвинувачення постпред України при ООН Володимир Єльченко, передає кореспондент РБК-Україна.

У ході дачі показань, свідок розповів про засідання Ради безпеки ООН 3 березня.

"Чуркін показав на ньому листа до Януковича з підписом. Це і була головна мета скликання засідання стороною РФ. Демонстрація цього листа не мала наслідків. Російська делегація, демонструючи листи, легалізувала по суті введення російських військ. Але до того часу вже було зрозуміло, що це не було об'єктивною підставою. Агресія і окупація Росії були офіційно визнані ООН", - сказав Єльченко.

Єльченко також розповів суду про події лютого-березня 2014 року.

"Я звернувся за тим, щоб одержати фотокопії документів. У копіях звернення Януковича і листи Чуркіна були підписи. Там була стенограма засідання 28 лютого. З приводу подій лютого-березня в АРК .. Я перебував у Москві. Я був відкликаний у березні в Київ. Ми кожен день відправляли ноти для отримання пояснень з приводу присутності військових. У лютому почали з'являтися військові у Криму. Навіть у російських новинах, з них було зрозуміло, що там перебували не тільки військові. Кілька десятків були спецрейсів. Ми отримували інформацію, що були військові транспорти та інше . Такі дії є порушенням норм міжнародного права", - додав свідок.

Нагадаємо, суд відмовив стороні захисту екс-президента України Віктора Януковича перенесення допиту чинного президента Петра Порошенка у справі про держзраду Януковича.