ua en ru

Аграрний фонд України сконцентрувався на невластивих йому функціях, - В.Ющенко.

Аграрний фонд України сконцентрувався на невластивих йому функціях. Таку заяву Президент України Віктор Ющенко зробив під час зустрічі з міністром аграрної політики Юрієм Мельником та гендиректором Аграрного фонду Володимиром Іванишиним, повідомляє Головне управління інформаційної політики Секретаріату президента України. Одним із прикладів цього він назвав рішення уряду про реалізацію через фонд палива та добрива для аграрних виробників. "Проте, закуплене пальне вдалося реалізувати із значним запізненням, добрива лежать на складах - як наслідок заморожено 116 млн грн коштів Аграрного фонду", - йдеться у повідомленні. Зазначається, що у поточному році повернення ПДВ окремим зернотрейдерам здійснюється за умови закупівлі ними за визначеними урядом України мінімальними цінами зерна у Аграрному фонді. Експортерам у рахунок погашення ПДВ реалізовано продукції на суму понад 2 млрд грн. Заборгованість бюджету перед Аграрним фондом внаслідок здійснення таких операцій сягнула 600 млн грн.
В.Ющенко висловив стурбованість тим, що Аграрний фонд не виконує своєї прямої функції, закладеної при його створенні - а саме регулятора ринку сільськогосподарської продукції, стабілізації ринку в критичних умовах, надання мотивацій аграрним виробникам. "Частка спотових та форвардних операцій Фонду свідчить про те, що він діє як звичайний трейдер, який робить комерцію з використанням державних коштів. Минулого маркетингового року Аграрним фондом за спотовими контрактами було закуплено продукції на 1,16 млрд грн, поточного року - на 1,15 млрд грн. За рахунок форвардних закупівель до державного інтервенційного фонду придбано 633,7 тис. т продовольчого зерна на понад 0,5 млрд грн. Натомість надання бюджетних позик у режимі заставних закупівель не реалізується повною мірою. Поточного року надійшли заявки на отримання бюджетної позики під заставу 1505,5 тис. т зернових на суму 1,06 млрд грн. Проте отримали сільгоспвиробники лише 750 млн грн такої позики", - йдеться у повідомленні.
У зустрічі взяли участь глава Секретаріату президента України Віра Ульянченко та перший заступник В.Ульянченко - представник Президента України у Кабінеті міністрів Олександр Шлапак.