ua en ru

Аграрні дотації треба перерозподілити від олігархів на користь середніх і дрібних виробників, - "Наш край"

Аграрні дотації треба перерозподілити від олігархів на користь середніх і дрібних виробників, - "Наш край" Фото: Олександр Мазурчак (з відкритих джерел)

"Наш край" закликає уряд перерозподілити дотації

"Наш край" закликає уряд перерозподілити дотації, які він заклав у державний бюджет на 2018 рік в інтересах аграрних олігархів, на користь середніх і дрібних сільськогосподарських виробників. Відповідне звернення до КМУ направив співголова партії "Наш край" Олександр Мазурчак, повідомляє прес-служба політсили.

За словами Мазурчака, уряд у держбюджеті-2018 знову продемонстрував, що "працює в інтересах олігархів".

"З одного боку, влада ніби посилила державну підтримку АПК в 2018 році. Але те, як розподіляються ці кошти, викликає обурення! Вже не перший рік в рамках бюджетного процесу більше грошей отримують аграрні корпорації олігархів. Адже 2 млрд. грн. з 7,3 млрд допомоги отримають компанії, які займаються птахівництвом. І левову частку допомоги отримають аграрні олігархи, які взагалі не платять податок на прибуток, та ще й отримують відшкодування ПДВ більше, ніж його платять", – зазначив Мазурчак.

Крім того, підкреслив він, "на догоду олігархам" скасована нульова ставка ПДВ при експорті технічних культур: ріпаку, сої і соняшнику.

"Це, за оцінками експертів, буде коштувати їх виробникам більше 6 млрд грн збитків щороку. Головна мета цих "позитивних реформ" – зробити експорт невигідним для середніх і дрібних аграріїв і змусити їх задешево продавати врожай олігархам", – заявив Мазурчак.

За його словами, "Наш край" вважає неприпустимою ситуацію, "при якій основними одержувачами дотацій стають олігархи".

"Сьогодні в Україні працюють мільйони дрібних і середніх виробників, які насправді потребують підтримки. Однак прості підприємці не можуть отримати її через бюрократичні зволікання, корумпованость держапарату і нібито брак грошей. Ми закликаємо владу негайно внести зміни в законодавство і обмежити отримання дотацій на один суб'єкт на рівні 100-150 млн грн. Ми також вимагаємо повернути нульову ставку ПДВ експортерам технічних культур. Ті, хто поповнює бюджет валютою і стабілізує зовнішньоторговельний баланс, повинні отримати належну державну підтримку", – зазначив Мазурчак.

Як повідомлялося, минулого тижня Верховна Рада прийняла державний бюджет на 2018 рік, зміни до бюджетного та податкового кодексів та низки пов'язаних законодавчих актів.